Nastavlja se gašenje požara sa kopna i iz zraka u više turskih gradova

Požar prijeti pojedinim naseljenim područjima, te se nastavlja širiti planinom Gulen. Tokom noći gašenje je vršeno sa kopna, a od ranih jutarnjih sati i iz zraka

TURKIYE 01.08.2021, 10:19 01.08.2021, 18:56
Nastavlja se gašenje požara sa kopna i iz zraka u više turskih gradova
© AA

Brojne ekipe nastavljaju sa gašenjem požara sa kopna i iz zraka u više turskih gradova, naročito u Antaliji.

Vatrogasne službe nastavljaju sa gašenjem požara koji divljaju u distriktu Akseki, u turskom gradu Antalija. Ekipe neumorno rade na gašenju požara koji je izbio 29. jula u četvrti Kepezbeleni.

Požar prijeti pojedinim naseljenim područjima, te se nastavlja širiti planinom Gulen. Tokom noći gašenje je vršeno sa kopna, a od ranih jutarnjih sati i iz zraka.

Gašenje požara sa kopna ali i iz zraka nastavlja se i na području Marmarisa, a Ministarstvo odbrane Turske objavilo je fotografije koje su zabilježili turski sateliti Gokturk-1 i Gokturk-2 na kojima se može vidjeti područje zahvaćeno požarima, javlja AA. 

Bayram Ucar, stanovnik okruga Hocakoy, koji se bavi poljoprivredom, kazao je kako je požar napravio značajnu šteta na plantažama badema, smokve, grožđa i masline.

- Nikada u životu nismo vidjeli tako veliki požar. Naše polje, naši vrtovi, svi naši napori su izgorjeli. Očekivali smo da ćemo ove godine ubrati 14-15 tona maslina, sada su sve postale pepeo, kazao je Ucar.

Prema posljednjim informacijama, Turska je stavila pod kontrolu 91 od ukupno 101 šumskog požara koji bjesne širom zemlje. U požarima je dosad smrtno stradalo najmanje šest osoba.

komentari (0)