Novogodišnji uskrasi se proizvode u Turskoj: Ove godine prihod od dva miliona dolara

TURKIYE 06.12.2021, 13:46 06.12.2021, 13:59
Novogodišnji uskrasi se proizvode u Turskoj: Ove godine prihod od dva miliona dolara
© AA

Vijenci koje kompanije za ukrasno bilje proizvode i izvoze od 1990-ih izrađuju se od potpuno prirodnih šumskih ostataka kao što su borovi, šišarke, anduzi i grane čempresa, sandalovina i voće Mersina.

Novogodišnje vijence koje stavljaju vrata, groblja i trpezarijske stolove pripremaju žene u Antaliji od augusta do prve sedmice decembra, u skladu sa narudžbinama izvoznih kompanija.

Ismail Yılmaz, predsjednik Udruženja izvoznika ukrasnih biljakai proizvoda, izjavio je da je proslava hrišćanskog Božića počela 24. decembra i da su za ovaj period pripremili božićne vijence.

Navodeći da doprinose privredi preradom šumskog otpada, Yılmaz je naveo da su svi zaposleni u ovoj oblasti žene.

- Uglavnom ih šaljemo u zemlje poput Holandije, Njemačke, Engleske, Danske i Finske. Ove godine smo izvezli oko 500 hiljada vijenaca, kazao je Yilmaz.

- Cijena varira između 1 i 3 dolara u zavisnosti od proizvoda koji se koriste u vijencu, naveo je on. Navodeći da Turska ima značajan potencijal u oblasti ukrasnih biljaka, Yılmaz je naveo da u svijetu postoji ozbiljan problem zbog novog tipa koronavirusa u transportu.

Ističući da postoje problemi u pronalaženju kontejnera i cijenama u avio-prevozu tereta, Yılmaz je napomenuo da Turska koristi svoju logističku prednost jer se većina ukrasnog bilja šalje u evropske zemlje.

- Ove godine očekujemo prihod od dva miliona dolara od božićnih vijenaca, kazao je Yilmaz. 

Fatma Zehra Ünlü, koja radi u kompaniji koja izvozi vijence u Antaliji, rekla je da za vrijeme Božića rade na dekoraciji za vrata sa zelenim biljem, a u drugim vremenima sa suhim materijalom.

- U božićnom periodu radimo sa zelenim biljkama, a u ostalom vremenu izrađujemo vijence, ukrase i ukrase od 'suhog' materijala, kazala je ona.

Ntv.com.tr/Balkan News

komentari (0)