"Odbjegle kurbane"od sada će hvatati čitav tim ljudi

Građani ovog turskog grada će pozivom na broj telefona “153“ moći zatražiti pomoć tima za kroćenje odbjeglih kurbana...

TURKIYE 12.07.2021, 13:43 12.07.2021, 13:52
"Odbjegle kurbane"od sada će hvatati čitav tim ljudi

Muslimani svijeta sa nestrpljenjem očekuju Kurban-bajram i pripremaju se za klanje kurbana, a s ciljem sprečavanja nesreća prilikom bijega životinja, u Turskoj su u toku fizičke i taktičke pripreme "tima za hvatanje odbjeglih kurbana". 

Reporteri AA posjetili su Erzincan u kojem se desetočlani tim užurbano priprema na terenima fudbalskog tima Erzincanspor, a pored fizičkih priprema, ekipa radi i na najefikasnijim tehnikama hvatanja i kontrole odbjeglih kurbana.

Tim čini sedam članova koji će odbjegle životinje krotiti puškama sa uspavljačima i po jedan član koji će to raditi koristeći konja i ATV četverotočkaša, a jedan član tima zadužen je za korištenje drona za nadzor odbjeglih životinja.

Građani ovog turskog grada će pozivom na broj telefona “153“ moći zatražiti pomoć tima za kroćenje odbjeglih kurbana.

Lider tima Ertugrul Telli je izjavio da je ekipa spremna da i ove godine spriječi incidente sa odbjeglim kurbanima na javnim mjestima. Dodao je da članovi tima dnevno treniraju po četiri sata i da su obučeni da životinje hvataju lasom i pištoljima za uspavljivanje životinja.

Direktor veterinarske službe u Erzincanu Tacettin Pacaci kazao je da praksa angažmana specijalnih timova za hvatanje odbjeglih kurbana svake godine spriječi brojne incidente na javnim mjestima.

Timovi za hvatanje odbjeglih kurbana postaju tradicija u Turskoj, a općinske službe timovima organiziraju i desetodnevne treninge i obuku kako bi bili spremni odgovoriti na izazove koji ih čekaju na dan Bajrama.

Za vrijeme proteklih godina zabilježeno je mnoštvo incidenata s odbjeglim kurbanima u Turskoj. Odbjegli bikovi su izazvali niz incidenata na autocestama, trgovima, pa čak i u trgovačkim centrima i na aerodromima.

komentari (0)