Odjeća osmanlijskih sultana u Turskoj sačuvana od nestanka i zaborava

Radionica za konzervaciju i restauraciju tekstila, u kojoj je održavana i popravljana posebna odjeća osmanlijskih sultana, nalazi se u palati Topkapı

TURKIYE 26.11.2021, 14:24 26.11.2021, 15:25
Odjeća osmanlijskih sultana u Turskoj sačuvana od nestanka i zaborava
© Dirilis Postasi

Odjeća koja oslikava tragove jednog perioda spašena je od izumiranja obnavljanjem u Radionici za konzervaciju i restauraciju tekstila Nacionalne palače Republike Turske.

Svečana odjeća sultana, zavjese, tkanine, kožna sedla, cipele... Bezbrojni predmeti različitog materijala koji svjedoče o historiji, obnavljaju se i prenose budućim generacijama. Radionica za konzervaciju i restauraciju tekstila Nacionalne palače čuva historijsku odjeću i kožne predmete iz osmanskog perioda od propadanja i nestanka. Zahvaljujući restauratorskim i konzervatorskim radovima koje obavljaju vješte ruke, neprocjenjive kulturne baštine prkose vremenu.

Radionica za konzervaciju i restauraciju tekstila, u kojoj je održavana i popravljana posebna odjeća osmanlijskih sultana, nalazi se u palati Topkapı. Radionički tim slijedi određeni redoslijed prilikom restauracije komada na kojima rade.

Başak Birsel, šefica radionice za konzervaciju i restauraciju tekstila Nacionalne palače, rekla je: „Čim posao stigne u našu radionicu, pravimo dokumentaciju da vidimo faze prije i poslije. Ovu operaciju izvodimo u stvarnoj veličini s kamerom. Sa digitalnom analizom teksture, spuštamo se do najnižeg tkanja i donosimo odluke o stanju tkanine. Zatim pripremamo plan restauracije i prelazimo na nabavku odgovarajućeg materijala. Svileni proizvod popravljamo svilenim materijalom i na isti način ga upotpunjavamo svilenim koncem.”

Radovi u Konzervatorsko-restauratorskoj radionici tekstila zahtijevaju veliku pažnju. S obzirom na to da je kulturna baština, koja je prerađena, stara stotinama godina, od velike je važnosti da svaki zahvat bude na svom mjestu.

- Naš princip je minimalna intervencija. Zapravo, mi pokušavamo da napravimo konzervaciju. Naravno, kada dođe do mnogo intenzivnijeg pogoršanja, radimo najprikladniju intervenciju, opet u okviru minimalne intervencije, kako pogoršanje ne bi dalje napredovalo, zaključila je Birsel.

Dirilis Postasi/Balkan News

komentari (0)