Otkriveni vizantijski radovi na Ulu džamiji

TURKIYE 29.07.2021, 11:10
Otkriveni vizantijski radovi na Ulu džamiji
© ntv.com.tr

Tokom restauratskih radova na Ulu džamiji u Manisi, ispod gispa su se pojavili radovi iz vizantijskog doba. Regionalni direktor općine Izmir, Muzaffer Ataseven je kazao da su vidjeli da su ti isti radovi korišteni od spolija, te da to vjerovatno pripada vizantijskom dobu.

Ulu džamija je jedna od najvažnijih građevina Saruhhanogullari begluka, a Muzafereddin Ishak Bey je 1366. godine tražio da njenu gradnju izvrši arhitekta Emet Bin Osman.

Velika džamija, koja jedan od simbola grada, i koja je prikazana kao najvažnija i najzanimljivija džamija u vremenu begluka, izgubila je svoju autentičnost zbog raznih neovlaštenih dodavanja i primjena.

Radovi restauracije su započeli 2018. godine, a na obnovu džamije je iskorišteno pet miliona TL. Tokom restauracije se pojavilo šest stubova. Utvrđeno je da su stubovi pripadali vizantijskom dobu.

Ataseven kaže da će džamija biti otvorena krajem godine.

- Znamo da je džamija izgrađena 1366.godine. To je tačan datum, budući da na ulazu u džamiju stoji natpis. Zatim postoji zid unutar džamije za koji pretpostavljamo da je sagrađen osam godina poslije, navodi Ataseven.

Nakon što su skinuli gips, ističe Ataseven, naišli su na prekrasan zid koji će spojiti sa radovima.

Džamija će, kaže on, krajem godine biti otvorena za posjete i obavljanje molitve.

komentari (0)