Pješčani ljiljani krase obale u turskoj Sakaryi: Rijedak cvijet prelijepog mirisa

Načelnik općine Kocaali Ahmet Acar u razgovoru za AA kazao je kako je pješčane ljiljane moguće vidjeti na obalama Sredozemnog i Crnog mora, odnosno na zaštićenim područjima...

TURKIYE 19.07.2021, 10:00
Pješčani ljiljani krase obale u turskoj Sakaryi: Rijedak cvijet prelijepog mirisa
© AA

Pješčani ljiljani, vrsta cvijeća kojoj prijeti nestanak, ukrašava plaže distrikta Kocaali, u turskoj provinciji Sakarya, a svojim izgledom i mirisom očaravaju posjetioce. 

Pješčani ljiljani krase obalu koja mjestimično doseže širinu i do 150 metara. U cilju zaštite ovog rijetkog cvijeća na nekoliko mjesta na obali istaknuto je upozorenje posjetiocima da se ovo cvijeće ne smije brati, a kazne za branje oko 60.000 lira (oko 6.000 eura).

Načelnik općine Kocaali Ahmet Acar u razgovoru za AA kazao je kako je pješčane ljiljane moguće vidjeti na obalama Sredozemnog i Crnog mora, odnosno na zaštićenim područjima.

Prema njegovim riječima ovo cvijeće moguće je vidjeti od sredine jula do kraja augusta.

- Nastojimo ga zaštititi. Ujedno, cilj nam je proširiti ga na cijelu obalu u Kocaaliju. Pješčani ljiljan, koji se naziva i morski narcis, sredinom ljetne sezone krasi našu obalu-, rekao je Acar.

Dodao je kako je ovo cvijeće moguće rasaditi uz pomoć lukovica. Acar navodi kako pješčane ljiljane nalaze i na građevinskom zemljištu odakle ih prenose u dijelove na kojima će biti zaštićeni.

- Tako smo pokrenuli aktivnosti da ovo cvijeće bude zastupljeno na cijeloj obali Kocaalija dugoj 14 kilometara. Postigli smo pozitivne rezultate. Prije dvije godine smo na širem području zasadili pješčane ljiljane. Procvali su prošle godine, a počinju cvasti i ove godine, što nas posebno raduje. Obala Kocaalija je posebno lijepa u vrijeme cvata pješčanih ljiljana, rekao je Acar.

Direktorica za kontrolu i zaštitu okoliša u Kocaaliju Esra Parildi kazala je kako nastoje zaštititi ovo cvijeće.

Dodala je kako pješčane ljiljane s građevinskog zemljišta iskopavaju u aprilu i oktobru i izmještaju ih u zaštićena područja kako bi ih pokušali rasaditi.

- Nastojimo ovo cvijeće veoma ugodnog mirisa i lijepog rasaditi na što većem dijelu obale Kocaalija duge 14 kilometara, istakla je Parildi.

Pozvala je građane i posjetioce da ne beru ovo cvijeće, kao da ih i ne gaze.

- Ovo su vrlo rijetke biljke i pošto su lukovice molimo da se ne beru. Za branje je predviđena i kazna. Naročito pozivamo da se ne beru u vrijeme cvata, jer su vrlo rijetke i ne rastu ponovo, a mi ih nastojimo sačuvati, kazala je ona.

Dodala je kako su na obali izabrali pet zona na kojima nastoje rasaditi cvijeće, a postavljene su i tabele kako bi se podigla svijest građana i ostalih posjetilaca.

komentari (0)