Podrška palestinskom narodu učenjem salle u džamijama

TURKIYE 10.05.2021, 19:15 11.05.2021, 13:48
Podrška palestinskom narodu učenjem salle u džamijama
© AA

Nakon podne-namaza, u svim džamijama u Turskoj proučena je salla i upućene su molitve za spas džamije Al-Akse, javlja AA.

Salla u islamskoj tradiciji predstavlja oglašavanje nečije smrti te se na taj način u džamijama odaje počast svim nevinim žrtvama.

Predsjednik Uprave za vjerske poslove Republike Turske (Diyanet) Ali Erbas izjavio je ranije danas da će turski narod nastaviti štiti pravednu borbu za Al-Quds, te dodao:

“Danas, ako Bog da, iza podne-namaza sa svih minareta u našoj zemlji učit će se salla i uputiti molitve za spas džamije Al-Akse i kraj tiranije nasilnika."

Erbas je još kazao da se pred očima cijelog svijeta vrši genocid nad historijom, nad nevinima, nad palestinskim narodom, dodajući da Izrael na barbarski i brutalan način pokušava okupirati Al-Aksu.

-Bijesna čudovišta pokušavaju ubiti nevine muslimane, napasti ih u džamiji Al-Aksa. Pred očima cijelog svijeta vrši se jedan veliki genocid nad historijom, nad nevinima, nad palestinskim narodom. Najoštrije osuđujem zločine čopora hijena koje zanemaruju savjest, moral, međunarodno pravo. Neka prokletstvo Boga, meleka i svih ljudi bude na nasilnicima, izdajnicima i okupatorima, poručio je Erbas.

Palestinci u Al-Qudsu već nekoliko dana protestiraju zbog izraelskih racija i sudskih odluka o protjerivanju palestinskih porodica iz Sheikh Jarraha. Situacija je eskalirala nakon što su izraelske snage u petak intervencijom pokušale rastjerati vjernike iz kompleksa Al-Akse.

Stotine Palestinaca povrijeđene su tokom napada izraelskih snaga, a brojne zemlje i međunarodne organizacije su najoštrije osudile izraelske napade.

komentari (0)