Počela je berba šipurka koji prirodno raste u šumskim područjima i dolinama na nadmorskoj visini od 2.500 u mjestu Sarıkamış u Karsu, jednom od najviših naselja u Turskoj.
Narandžasti i crni šipurak, koji rastu u dolini Keklik, Acısu, Handere, skupljaju se u septembru i oktobru.
Selma Yavuz, koja skuplja šipurak, rekla je za AA da se posljednjih godina povećao interes za isti, te da to voće povećava otpornost tijela i poznat je po tome da sadrži puno vitamina C.
- Donosimo svježe šipurke skupljene sa drveća i sušimo ih kod kuće. Zatim, nakon pranja i kuhanja, drobimo ga ručno ili mikserom, zatim procijedimo kroz cjedilo i prokuhamo. Kuhani šipak koristimo kao marmeladu za doručak ili kao napitak uz jela, rekla je Selma.
Šenay Vanli kaže da je šipurak mnogo zdrav, a posebno da je koristan zimi.
Anadolija/Balkan News