Počela proizvodnja novih "čuvara" turske obale

TURKIYE 17.09.2021, 10:10 17.09.2021, 10:27
Počela proizvodnja novih "čuvara" turske obale
© Yeni safak/AA

Počela je serijska proizvodnja 122 kontrolna broda, koje će odbrambena i brodograđevna industrija nabaviti za potrebe sigurnosnih snaga turske obale.

Šef Ureda odbrambene industrije Predsjedništva Republike Turske İsmail Demir rekao je da nastavljaju svoje napore kako bi bezbjednosnim  obalnim snagama  obezbijedili najsavremenija vozila i opremu.

- Sada započinjemo masovnu proizvodnju našeg kontrolnog broda. S projektom u kome ćemo proizvesti 122 broda za zapovjedništvo obalne straže i Glavnu upravu za sigurnost,  imamo za cilj učinkovitije provoditi borbu protiv ilegalnih migracija, potragu i spašavanje, borbu protiv krijumčarenja i sigurnosne operacije na moru, rekao je šef Ureda odbrambene industrije, Ismail Demir.

U okviru Sporazuma o kontrolnim brodovima, koji je potpisan između brodogradilišta Ares i Ureda odbrambene industrije, nabavit će se 122 broda kako bi se zadovoljile potrebe zadataka Komande obalne straže i Glavne uprave za sigurnost.

U skladu s tim, borba protiv ilegalne migracije, aktivnosti traganja i spašavanja, borba protiv krijumčarenja i operacije sigurnosti učinkovito će se provoditi u okolnim morima i kopnenim vodama.

Završna faza je dostignuta u okviru kvalifikacijskih aktivnosti za prvi čamac čija je proizvodnja završena. Za prvi čamac provedena su navigacijska i strukturna ispitivanja, a nastavlja se završna faza, faza operativnog ispitivanja. U isto vrijeme počele su i aktivnosti masovne proizvodnje.

Izvor: Yeni Safak/Balkan News

komentari (0)