Počeo istovar LNG-a u brod „Ertugrul Gazi“

TURKIYE 29.06.2021, 14:05
Počeo istovar LNG-a u brod „Ertugrul Gazi“
© AA

Jutros je po prvi put počeo istovar tečnog prirodnog plina (LNG) u prvi turski brod za deponovanje prirodnog plina "Ertugrul Gazi" u gradu Hatayu u Turskoj, javlja AA.

Brod pod zastavom Bahama, koji je uz pomoć tegljača pristao pored broda "Ertugrul Gazi" na terminalu Botas-Dortyol, prebacuje tečni prirodni plin, utovaren u Alžiru.

Istovar plina s broda na brod trebao bi biti završen u petak, 2. jula.

U tom periodu će u brod "Ertugrul Gazi" biti istovareno 132.000 kubnih metara LNG-a. Brod "Ertugrul Gazi" će tu količinu pretvoriti u oko 85 miliona kubnih metara prirodnog plina.

Pomenuti brod ima mogućnost gasifikacije transportovanog LNG-a u jedinicama koje se nalaze na njemu, a isti taj plin može zadržati u vlastitom rezervoaru ili ga prenijeti u sistem cjevovoda za prirodni plin, ovisno o potražnji i potrebi.

Brod "Ertugrul Gazi" je dug 295 metara, širok 46 metara, a njegova visina iznosi 63 metra.

Brod, koji je izgrađen u Južnoj Koreji prošle godine, jedan je od brodova s najvećim kapacitetom u svijetu, a njegov dnevni kapacitet uplinjavanja iznosi 28 miliona kubnih metara.

Kapacitet broda za skladištenje LNG-a iznosi 170.000, a kapacitet za skladištenje plina iznosi 110 miliona kubnih metara.

Brod "Ertugrul Gazi" pušten je u funkciju 25. juna ceremonijom kojoj je prisustvovao i predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan.

komentari (0)