Ručno rađene činele u Turskoj se izvoze u zemlje širom svijeta

TURKIYE 17.12.2021, 13:28 17.12.2021, 14:44
Ručno rađene činele u Turskoj se izvoze u zemlje širom svijeta
© AA

Ručno rađene činele za bubnjeve proizvedene u industrijskoj lokaciji u mjestu Uzunköprü u turskom gradu Edirne kupuju muzičari iz mnogih zemalja svijeta, od Brazila do Japana.

Činele, koje su sastavni dio bubnja zajedno sa bubnjem, prave se od bronze, bakra i kalaja. Činele čekićem finaliziraju majstori u radionici, a spremne su za prodaju nakon testiranja.

Majstor koji pravi činele, Mustafa Er kazao je da je karijeru započeo sa armenskim majstorom 1998. godine, a nakon 3-4 godine iskustva došao je u Uzunköprü i otvorio vlastitu radionicu.

- Nakon topljenja bakra i kalaja, tu tekućinu stavljamo  u mašinu i pretvaramo u lim, a zatim  čekićem pravimo oblik. Činele se formiraju u obliku koji mi pravimo. Svaki udarac čekićem možete zamisliti kao muzičku notu, rekao je Mustafa.

Er je naveo da nijedna ručno rađena činela nije ista, pa profesionalni muzičari radije koriste ručno rađene činele, te je dodao da ih izvoze u mnoge zemlje svijeta.

Vrijeme pripreme činela, priča Er, varira u zavisnosti od njegove veličine. 

- Set se sastoji od četiri činele. Potrebno je oko sat da se pripreme četiri činele. Godišnje proizvodimo 3.500-4.000 setova. Ako proizvedene činele koštaju dvije lire, ručno rađene činele koštaju sedam lira. Budući da je potpuno ručno rađeno, cijena se povećava, kazao je Er. 

Ogranak proizvodnje činela pokrenula je, ističe Kirmizigul, armenska porodica koja je 1960-ih emigrirala u Ameriku. Odatle su, ističe on, preci koji su radili za njih preuzeli posao i danas nastavljaju sa izradom. 

-  Naše činele se i dalje rade po starim metodama. Primjeri koji se rade u inostranstvu su industrijski. Činele koje mi napravimo ne liče jedna na drugu, a to privlači pažnju bubnjara iz inostranstva, kazao je predstavnik kompanije Samet Kirmizigul.

Kırmızıgül je naveo da se činele proizvode od bakra i kalaja, te da se izvoze po cijeni od 200 do 250 dolara.

- Naša koncentracija je u SAD-u i evropskim zemljama. Osim toga, imamo distributere u Japanu, Kolumbiji i Brazilu. Također ih šaljemo u mnoge dijelove svijeta kao maloprodaju, ali intenzivno radimo sa Evropom i Amerikom, rekao je on.

Pored toga, mnogi poznati turski pjevači, pjevačice i muzičke grupe koriste njihove činele.

 - Bubnjari muzičara iz Turske kao što su Gripin, Ebru Gündeş, Yıldız Tilbe, Simge Sağın, Derya Uluğ, İskender Paydaş koriste naše činele. Josivaldo Dos Santos, koji je poznat kao jedan od najboljih bubnjara Brazila, koristi također naše činele i reklamira nas. Imamo obostrani dogovor. Broj naših konkurenata u svijetu je 15, maksimalno 20 ako uračunamo i Kinu, zaključio je Kirmizigul.

Haber7/Balkan News

komentari (0)