Selo ukrašeno rodama: Kada dođu na proljeće, ja letim od sreće

TURKIYE 08.07.2021, 11:15 08.07.2021, 12:54
Selo ukrašeno rodama: Kada dođu na proljeće, ja letim od sreće
© Yeni safak

Mnoge rode svake godine na proljeće dolaze u selo Kuşçu koje se nalazi u blizini grada Tunceli u Turskoj, i tu prave gnijezdo na krovovima kuća i stubovima za struju. Svojim lijepim i slatkim izgledom privlače pažnju stanovnika tog sela.

U selu Kuşçu se nalaze razne vrste prirodnih ljepota kao što su povijesna mjesta i prisustvo divljih životinja. Ističe se svojom bogatom vegetacijom i raznim vrstama ptica. Stanovište je stotinama roda, a posebno u mjesecima između marta i septembra, zbog obilja vodenih resursa i mogućnosti prehranjivanja.

Svake godine rode koje dolaze u te krajeve svoja gnijezda grade na stubovima za struju, krovovima i dimnjacima kuća, na obali jezera ili u selima koja se nalaze u planinskim predjelima.

Rode u svojim gnijezdima borave sve do jeseni, a nakon toga se ponovo sele u toplije krajeve.

Jedan od stanovnika sela Suleyman Öncü kaže da rode selu daju drugačiju, posebnu čar.

- Rode u naše selo dolaze u martu, aprilu, a ponekad, ako je vrijeme toplo i u februaru. Prvo dođu ženke, a onda nakon nekoliko dana i mužjaci, te skupa prave gnijezdo. Neke rode koje se nalaze ovdje imaju i svoju mladunčad koji su stari svega tri, četiri mjeseca, kazao je Suleyman.

Kazao je kako trenutno u selu živi oko 45 roda, te kako se djeca, ali i odrasli uvijek raduju njihovom dolasku.

- Kada rode dođu na proljeće, ja letim od sreće, rekao je mještanin sela Kuşçu.


 

komentari (0)