Sutra se otvaraju vrata nove džamije: Ljepotica na Bosforu – simbol Taksima

TURKIYE 27.05.2021, 11:14 27.05.2021, 15:44
Sutra se otvaraju vrata nove džamije: Ljepotica na Bosforu – simbol Taksima
© AA

Novoizgrađena džamija na poznatom istanbulskom trgu Taksim, u kojoj će istovremeno namaz moći obavljati 2.250 osoba, sutra će biti svečano otvorena, javlja AA.

Svečano otvorenje biće upriličeno nakon klanjanja džuma-namaza, a svečanosti će prisustvovati i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Riječ je o džamiji čiji je kamen temeljac položen 17. februara 2017. godine, a projekt nove ljepotice na Bosforu potpisuju arhitekte Sefik Birkiye i Selim Dalaman.

Džamija, koja je već postala simbolom trga Taksim, u neposrednoj je blizni Grčke ortodoksne crkve, što će predstavljati posebnu cjelinu.

Kompleks džamije nalazi se uz sami plato Taksima, a uključuje parking, konferencijske i izložbene dvorane, kao i digitalnu islamsku biblioteku.

Visina džamije je 21 metar. Glavna kupola, koja ima promjer 28 metara, visoka je devet metara. Visina dvije munare isnosi po 61 metar.

Kaligrafske radove i ukrašavanje džamije radili su umjetnici Davut Bektas i Adem Turan.

Na centralnoj kupoli ispisani su ajeti kur'anske sure Fatiha. Džamiju također krase i odlomci iz kur'anskih sura Ali-Imran, Al-Bakara, Hasr, Ihlas, En-Nisa, Ra'd.

U untrašnjem dijelu džamije, a što je karakteristično za džamije građene u stilu osmanske arhitekture, na zidovima se nalazi šest kaligrafskih ispisa. Na prednjem zidu "Allah" i "Muhammed", a na bočnim zidovima imena četvorice pravednih halifa: "Ebu Bekr", "Omer", "Osman" i "Alija"

U džamiji na Taksimu postavljen je posebno tkani tepih u boji devine dlake, koji je rađen u turskom gradu Manisi.


 

Visina mihraba džamije iznosi 8,5 metara. Na površini mihraba ispisana su Božija lijepa imena (Esma ul-Husna), na sredini ”Nema boga osim Allaha, Muhammed je Njegov Poslanik". (Kelime-i Tevhid). U donjem dijelu mihraba na turskom jeziku ispisan je ajet iz Kur'ana: "Džamije su Allaha radi, i ne molite se, pored Allaha, nikome!"

Minber i ćurs su također posebno dizajnirani za ovu džamiju, na njima su ispisana Allahova lijepa imena.

- Džamija ima četiri ulaza

Džamiju osvjetljuje luster širine 12 i dužine 20 metara, sa ukupno 60 sijalica.

Glavna ulazna vrata džamije, koja ima ukupno četiri ulaza, izrađena od čelika. Glavna vrata visoka su sedam metara, široka tri metra i 10 centimetara.

Komleks džamije uključuje i trospratni parking sa kapacitetom 165 vozila.

Podsjetimo, riječ je o džamiji čiji kamen temeljac je položen 17. februara 2017. godine.

komentari (0)