Tišinu Majrinog svijeta prekinuli turski ljekari

Majra je, najmlađe dijete 35-godišnje Anise i njenog godinu starijeg supruga Azema Delića, koja je uslijed meningitisa, odmah po rođenju, ostala bez sluha... Pomoć da svoj svijet tišine zamijeni jednim realnim svijetom i da u svim blagodatima svijeta uživa poput svojih vršnjaka, roditelji Delić pronašli su u Turskoj...

TURKIYE 04.04.2021, 13:12 04.04.2021, 20:31
Tišinu Majrinog svijeta prekinuli turski ljekari
© Ensonhaber

Tišina dvogodišnje Majre Delić, djevojčice iz Bosne i Hercegovine, kojoj je u BiH rečeno da ju je nemoguće operisati prije navršene pete godine, završila se uspješnom operacijom turskih ljekara.

Majra je, najmlađe dijete 35-godišnje Anise i njenog, godinu starijeg, supruga Azema Delića, koja je uslijed meningitisa, odmah po rođenju, ostala bez sluha.

Djevojčica Majra, rođena je prije vremena. Nakon čega je dobila meningitis a porodici Delić je saopšteno da će djevojčica  narednih godina imati problema sa sluhom.

- Po završetku šestog mjeseca, kada smo obavili testove, saznali smo da ne čuje. Tada su nam rekli je bioničko uho jedini lijek ali i to da za takvu operaciju treba sačekati barem njenu petu godinu, priča majka Anisa.

Drugim riječima, prisjeća se Anisa, rečeno im je da njihova Majra neće čuti do pete godine.

I otac male Majra, kazao je da je pri saznanju da njegova djevojčica ne čuje, bio jako uznemiren. No, uprkos tome, ističe on, pokušali su na život gledati pozitivno.

- Istraživali smo kako možemo riješiti problem? Išli smo na liječenje u mnoge gradove u Bosni i Hercegovini. Svaki put kad bismo otišli, rečeno nam je da bioničko liječenje ušiju neće biti moguće do pete godine života, prisjetio se otac Azem.

Preko poznanika, koji se već  liječio u Turskoj, došli su na ideju da kontaktiraju i turske ljekare.

Tada je nada da će Majra, prvi put čuti glas svojih roditelja, postala i stvarnost. Malena Majra sa roditeljima odlazi na liječenje u Tursku. Tamo joj njen život u tišini, postaje prošlost. Primljena je u bolnicu, gdje su izvršene kontrole i gdje je odlučeno da se djevojčici ugradi cochlear implantant kako bi mogla čuti i radovati se svijetu poput njenih drugara. Neurohirurzi, turske bolnice u kojoj se liječila postavili su šant iza desnog uha, pa je glas svoje majke, djevojčica Majra čula prvi put.

- Ono što sam prošla bilo je nevjerovatno. Majra me je prvi put, nakon dvije godine, pogledala nakon što sam je zovnula. Danas sam bila i uzbuđena i dirnuta kao majka. Veoma sam sretna, kazala je majka Anisa Delić.

I Majrin otac nije krio sreću što njegova djevojčica može da čuje i uživa u svim blagodatima svijeta poput ostalih njenih vršnjaka.

- Ovdje (op.a u Turskoj) je proveden bionički tretman uha. Danas je naša kćerka čula prvi put i to je bio veoma važan trenutak za nas. Treba nam malo više vremena. Bit ćemo još sretniji kada naša Majra bude još bolje čula i kada počne pričati, završava otac Azem Delić.

U Republici Turskoj veliki broj djece iz Bosne i Hercegovine traži pomoć u liječenju. Izvrsni ljekari turskog zdravstvenog sistema vraćaju nadu u lijepo djetinjstvo bh. djece. Vraćaju nadu u osmijehe, igre, radosti, zagrljaje i vraćaju nadu u jedno ispunjeno djetisnjstvo...

komentari (0)