Turska: Žena “majstor” svojim poslom ruši predrasude

TURKIYE 21.05.2021, 10:06 21.05.2021, 10:49
Turska: Žena “majstor” svojim poslom ruši predrasude
© DHA

                        

Hayriye Arslan, majka troje djece, koja je u Adani počela učiti kako se vari kako bi pomogla suprugu, svojom predanošću i vještinom ruši predrasude. Arslan je počela da u radu pomaže svom mužu Duranu Arslanu, kada mu se posao povećao.

Nakon nekog vremena, Hayriye Arslan, koja je postala majstor na poslu, počela je proizvoditi željezne rešetke i komplete manjih vrata, te popravljati krov.

Hayriye je svoju profesiju savladala slijedeći upute svog supruga, a svojom je odlučnošću i vještinom razbijala predrasude i bivala primjer svojim bližnjima.

Arslan je rekla kako je na početku dobijala komentare poput, "ovaj posao je vrlo težak, ne možeš ga raditi", a poslije su je svi, kako ona kaže, cijenili i zavidjeli su joj.

- Započela sam ovaj posao prije 10 godina, kad sam vidjela da mom mužu treba pomoć. Moj suprug mi je pokazao, a ja sam to praktično radila. Onda smo išli na gradilište, temeljno sam naučila ovu profesiju. Siječem mrežu, varim, režem željezo. Kad sam savladala ovu profesiju, suprug je sav posao prepustio meni. Ne mogu kuhati većinu vremena, naručujemo iz restorana, ali  lijepo je raditi. Ako se trudite, možete i uraditi, kazala je Hayriye Arslan.

S druge strane, suprug Hayriye Arslan, Duran, rekao je da je njegova supruga brzo naučila posao, da sve poslove sama obavlja, kao i da je veoma uspješna.

Njen komšija, Serap Turgut je rekao da ona pomaže svom mužu, ali da je ujedno i primjer djeci.

komentari (0)