Turska i Grčka postigli dogovor o međusobnom priznavanju certifikata o vakcini protiv COVID-19

TURKIYE 31.05.2021, 14:26 31.05.2021, 14:58
Turska i Grčka postigli dogovor o međusobnom priznavanju certifikata o vakcini protiv COVID-19
© AA

Turska i Grčka postigli su dogovor o međusobnom priznavanju certifikata o vakcini protiv COVID-19, izjavili su u ponedjeljak ministri vanjskih poslova dviju država nakon sastanka u Atini, javlja AA.

- Sporazum koji smo postigli danas uzajamno će imati pozitivan doprinos za naše turističke sektore, rekao je turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu na zajedničkoj konferenciji za medije sa grčkim kolegom Nikosom Dendiasom.

Cavusoglu je kazao da je Turska počela raditi na konkretnim projektima s naglaskom na akciju i saradnju s grčkom stranom, dodajući da su se dvije države dogovorile oko 25 stavki na listi područja saradnje.

Naglasio je da je Turska spremna za dijalog bez ikakvih preduvjeta u cilju poboljšanja bilateralnih odnosa s Grčkom.

- Dogovorili smo se da ćemo otkloniti razlike u okviru dobrosusjedskih odnosa, međunarodnog prava i poštivanja zajedničkih interesa, naglasio je Cavusoglu.

Dendias je izjavio da su na sastanku razgovarali o bilateralnim odnosima, kao i o odnosima između Evropske unije i Turske.

Također je čestitao kolegi Cavusogluu na uspjehu turske košarkaške ekipe Anadolu Efes koja je osvojila titulu prvaka Eurolige.

Prije susreta sa grčkim kolegom, šef turske diplomatije susreo se i s grčkim premijerom Kyriakosom Mitsotakisom.

Cavusoglu je u nedjelju stigao u dvodnevnu posjetu Grčkoj.

komentari (0)