Turska je s spremna za ljeto 2021.

Turski ministar turizma istakao je i kako je Turska bila zemlja lider u sigurnom turizmu prošle godine te da će i 2021. godina biti godina povećane sigurnosti...

TURKIYE 24.05.2021, 14:13 24.05.2021, 20:33
Turska je s spremna za ljeto 2021.
© AA

Turska, jedna od prvih zemalja koja je pokrenula Program certificiranja sigurnog turizma u svijetu, spremna je za ljetnu sezonu 2021. sa pojačanim mjerama. Certifikat sigurnog turizma, kojeg je Turska počela izdavati u junu 2020. godine, dodijeljen je za više od 9.800 smještajnih objekata i prijevoznih sredstava. Program dodjele certifikata implementirano je prema globalnim standardima zdravstvene sigurnosti, počevši od dolaska turista na aerodrom pa do ulaska u transfer vozilo, od mjesta boravka pa do mjesta gdje će jesti.

Turska je od 2021. godine ovaj certifikat učinila obaveznim za sve smještajne kapacitete od 30 i više soba. Pored toga, u okviru nacionalnog programa vakcinacije, Turska je dala prednost vakcinaciji radnicima iz turističkog sektora i tako spremna ušla u ljeto.

Mehmet Nuri Ersoy, ministar kulture i turizma Republike Turske, na svečanosti održanoj u Antaliji od 21. do 23. maja ove godine, ambasadorima stranih zemalja u Turskoj dao je važne informacije o pripremama za ljetnu sezonu 2021.

- Turska je u junu 2020. godine postala jedna od prvih zemalja na svijetu koja je izdala Certifikat sigurnog turizma. U našoj zemlji smo 2020. godine ugostili 16 miliona stranih turista. U godini iza nas najvažniji prioritet nam je bilo zdravlje i sigurnost naših gostiju. Zahvaljujući sigurnim, efikasnim i discipliniranim praksama i mjerama predostrožnosti koje smo primijenili, naš program certificiranja je, također, postao jedan od najuspješnijih u svijetu u svojoj oblasti i možemo reći da smo imali uspješnu sezonu. Najprije smo certifikat učinili obaveznim za smještajne kapacitete od 30 i više soba, da bi nakon toga pojačali kontrole za sve one koji su dobili certifikat. U okviru nacionalnog programa vakcinacije, do sada smo primjenili više od 27 miliona doza vakcina. Program vakcinacije, u kojem smo prednost dali uposlenicima u turističkom sektoru, nastavit će se ubrzanim tempom i u junu.  2021 bit će godina sigurnosti u turizmu, rekao je ministar Ersoy. 

Turski ministar turizma istakao je i kako je Turska bila zemlja lider u sigurnom turizmu prošle godine te da će i 2021. godina biti godina povećane sigurnosti. 

- Spremni smo za ljetnu sezonu 2021. sa više od 10.000 certificiranih turističkih objekata širom Turske, dodao je Ersoy. 

Tursko Ministarstvo kulture i turizma i Turska Agencija za promocija i razvoj turizma (TGA) ugostila je ambasadore na događaju Sigurni turizam koji je održan u Antaliji. Turski Ministar kulture i turizma, Mehmet Nuri Ersoy, izjavio je u svom govoru na tom događaju da Ministarstvo želi osigurati da predstavnici stranih misija u Turskoj direktno iskuse sve mjere sigurnog turizma.

komentari (1)
Ahmed Isaković Prije 3 godina
Nema drugih rijeći, nego samo MAŠALLAH, tako to rade organizovane i uređene zemlje.
Da vas Dragi ALLAH pomogne