Turska: Koje će se mjere primjenjivati u toku ramazana?

TURKIYE 12.04.2021, 12:07 28.04.2021, 14:42
Turska: Koje će se mjere primjenjivati u toku ramazana?
© Anadolija

                                         

Ostalo je vrlo malo vremena do početka najsvetijeg mjeseca ramazana. Muslimani širom svijeta večeras sa nestrpljenjem dočekuju ovaj mjesec.

Svake godine se u cijelom svijetu obavljaju posebne pripreme za mjesec ramazan. Međutim, posljednja dva ramazana, zbog pandemije koronavirusa, obilježava se drugačije. 

Kao i prošle godine, i ove godine, zbog epidemioloških mjera, širom svijeta ali i u Turskoj primjenjivat će se određene mjere.

U cijeloj Turskoj na snazi će biti zabrana kretanja, koja će trajati od 21:00 do 05:00 sati sljedećeg jutra. Restorani i kafići će biti zatvoreni, ali će pružat usluge dostave hrane.

Vikendom će od 10:00 do 17:00 sati raditi prodavnice, mesare, marketi, i kiosci. Također će biti otvorene pekare, i mjesta na kojem se prodaju peciva.

Kao i prošle godine ni ove se neće organizovati zajednički iftari i sehuri, osim toga, ni teravih namaz ove godine se neće klanjati u džamijama. 

Također i u Bosni i Hercegovini će teravih i sabah namaz  u džamijama klanjati samo džematski odbor. Međutim, vjernici će dnevne namaze moći klanjati u džamijama uz poštivanje epidemioloških mjera.

komentari (0)