Turska: Manastir Sumela otvoren za posjetioce

TURKIYE 02.07.2021, 10:40
Turska: Manastir Sumela otvoren za posjetioce
© AA

Manastir Sumela, najveća turistička atrakcija na istoku crnomorske regije i jedna od najvećih u Turskoj, nakon petogodišnjeg restauracionog procesa u četvrtak je ponovo otvoren za posjete, javlja AA.

Manastir, koji je smješten na strmoj litici planine Karadag, u provinciji Trabzon, od 2000. godine nalazi i na UNESCO-ovoj tentativnoj listi svjetske baštine. Uklesan je doslovno u stijeni, na visini od 1.200 metara. Nalazi se tik iznad provalije, što ga čini izuzetno geografski, historijski i kulturološki bitnim, ali i turistički atraktivnim.

Ministar kulture i turizma Turske Mehmet Nuri Ersoy obišao je danas a potom i zvanično otvorio manastir, na kojem je završena treća i posljednja etapa restauracije.

U izjavi za medije, Ersoy je podsjetio kako je manastir zbog restauracije zatvoren krajem 2015. godine, a već početkom 2016. počela restauracija.

Naglasio je kako je najvažniji i najteži dio u ovom procesu bio čišćenje i osiguravanje stijene u kojoj se manastir nalazi, a zbog sve češćeg odlamanja dijelova stijene.


 

- Ono što je svakako značajno naglasiti jeste da su restaurirani i neki dijelovi i prostorije manastira koji ranije nisu bile otvoreni za posjete. Tako da i oni koji su dosad posjetili manastir mogu ponovo doći jer imaju vidjeti i nešto novo, kazao je Ersoy.

U obnovi manastira, koja se sastoji od tri faze, izvršeno je uređenje manastira, osiguravanje stijene, a za restauraciju je izdvojeno 57 miliona turskih lira (5,5 miliona eura).

Prema informacijama koje je novinar AA dobio iz Uprave za kulturu i turizam Trabzona, u okviru projekta restauriran je cjelokupan kompleks manastira koji čine pećinska crkva, centar čitave građevine, 10 kapela različitih veličina, dvospratna kuhinja, studentske sobe, prostorije za turiste, biblioteka, fontana, sveti izvor vode.

Na restauraciji manastira radio je tim od 100 ljudi, uključujući pet inženjera, 30 profesionalnih planinara, 55 članova tehničkog osoblja i 10 restauratora.

U okviru restauracije je na stazi koja vodi do manastira napravljena drvena platforma, drvene stepenice, obnovljeni su potporni kameni zidovi, očišćene su kosine na površini stijene, postavljene čelične žičane mreže u svrhu sprečavanja nesreće od odrona kamena. Pojačani su sigurnosni elementi poput barijera i zateznih užadi. Restaurirani su i unutrašnji dijelovi manastira, uklonjeni su ranije postavljeni neoriginalni elementi te zamijenjeni izvornim materijalima.

Stručni restauratori su najprije fotografski dokumentovali aktuelno stanje freski unutar pećinske crkve, zatim uzeli uzorke s boja i napravili analizu kojom su utvrđeni uzroci propadanja i razvijene su intervencijske metode. Uz pomoć dobivenih podataka izvršeno je njihovo oživljavanje izvornim bojama.

Gostionica, koja do sada nikada nije bila otvorena za posjetioce, zatim kapela, redovničke sobe, podrumi, kao i terase sjeverno od manastira su potpuno restaurirane i prvi put će biti otvorene za posjetioce.
 

komentari (0)