Turska: Počelo takmičenje hrvača namazanih uljem

TURKIYE 09.07.2021, 13:37
Turska: Počelo takmičenje hrvača namazanih uljem
© AA

U Kirkpinaru u turskoj pokrajini Edirne u petak je počelo 660. tradicionalno hrvanje pehlivana, hrvača koji se bore namazani uljem, javlja AA.

U drevnom hrvačkom festivalu ove godine učestvuje oko 3.000 takmičara, a finalne borbe biće održane u nedjelju posljednjeg dana takmičenja koje privači mnogobrojne posjetioce.

Borbe u Kirkpinaru su najmasovnije takmičenje takve vrste u Turskoj, a postoje i posebni rituali po kojima se one razlikuju od borbi u drugim mjestima.

Bašpehlivani, odnosno pobjednici takmičenja u Kirkpinaru, izuzetno su cijenjeni u Turskoj. Onaj koji tri puta zaredom osvoji titulu bašpehlivana postaje stalni vlasnik zlatnog pojasa.

Hrvači koji se bore namazani uljem u Turskoj se nazivaju pehlivani, što u prevodu s perzijskog jezika primarno označava osobu koja se odlikuje izuzetnom hrabrošću i motoričkim sposobnostima.

Takmičenja su nekada bila vremenski neograničena i borbe su trajale satima, pa čak i danima, dok jedan od takmičara ne baci protivnika na leđa. Sada je situacija drugačija, jer su borbe vremenski ograničene, a najneizvjesniji mečevi završe sudijskim bodovanjem.

Festival hrvanja u Kirkpinaru jedan je od najstarijih sportskih događaja na svijetu. Održava se svake godine u pokrajini Edirne od daleke 1362. godine, a nalazi se na UNESCO listi svjetske nematerijalne kulturne baštine.

komentari (0)