Turska vakcina kao booster doza povećava broj antitijela četiri do pet puta

TURKIYE 25.12.2021, 14:08
Turska vakcina kao booster doza povećava broj antitijela četiri do pet puta
© AA

Korištenje turske anticovid vakcine Turkovac kao booster doza nakon dvije doze vakcine Sinovac može povećati broj antitijela četiri do pet puta, rekao je zamjenik rektora Univerziteta zdravstvenih nauka u Istanbulu prof. dr. Kemalettin Aydin.

Turska anticovid vakcina Turkovac dobila je ove sedmice odobrenje za hitnu upotrebu, čime je Turska postala jedna od devet zemalja koja je proizvela vlastitu anticovid vakcinu.

Dr. Aydin je proizvodnom pogonu u organiziranoj industrijskoj zoni u Saniurfi, gdje je počela proizvodnja vakcine, odgovarao na pitanja novinara AA o učinkovitosti Turkovac vakcine.

Podsjetio je da je Turska proizvodila vakcine i u osmanskom periodu i u prvim godinama Republike, međutim 90-ih godina je došlo do određenog zastoja na tom planu.

Aydin je također kazao kako je do sada u Turskoj iskorišteno 123 miliona doza vakcine protiv COVID-19, te kako to predstavlja ozbiljan trošak. Kazao je kako će značajan dio novca ostati u zemlji kada se počne koristiti domaća i nacionalna vakcina.

Pojašnjavajući da je Turkovac inaktivna vakcina slična kineskoj vakcini Sinovac, Aydin je naveo da su sve faze njene pripreme, pokusi na životinjama i fazne studije završene u Turskoj u roku od godinu dana.

Dodao je kako je bilo potrebno usporediti studiju s kineskom vakcinom, koja je slično, pa je tako i urađeno.

- Turkovac je sličan kineskoj vakcini, ali ima viši nivo učinkovitosti u odnosu na kinesku vakcinu. Dakle, nemamo problema s pouzdanošću. S druge strane, znamo da kada se primi kao treća, odnosno kao booster doza, možemo povećati broj antitijela četiri do pet puta. Turkovac se lako može koristiti kao booster doza nakon Sinovaca ili kao prva doza, istakao je dr. Aydin.

komentari (0)