Turske Bayraktar TB2 letjelice od sad u novom ruhu: Uz pomoć kamikaza još uspješnije

„Ubice neprijateljskih“ dronova i aviona su ovaj put unaprijeđene u Poljskoj

TURKIYE 17.12.2021, 10:20 17.12.2021, 10:40
Turske Bayraktar TB2 letjelice od sad u novom ruhu: Uz pomoć kamikaza još uspješnije
© AA

Turske bespilotne borbene letjelice o kojima se mnogo priča su ovaj put isporučene u Poljsku.

Predsjednik Poljske Andrzej Duda je naručio 24 Bayraktar TB2 bespilotne borbene letjelice od Turske, nakon čega su i isporučene. Turski dronovi koji su se pokazali veoma uspješni u mnogim situacijama, a pogotovo u Nagorno-Karabahu, privlače pažnju svih svjetskih medija, ali i svih zemalja svijeta. Mnoge zemlje su naručile i kupile turske letjelice.

Međutim, turski dronovi se nastavljaju dorađivati i unaprijeđivati. „Ubice neprijateljskih“ dronova i aviona su ovaj put unaprijeđene u Poljskoj.

Prema pisanjima SavunmaSanayiST-a, poljski Bayraktar će za razliku od prethodnih imati mnogo različitih sistema, kao što su AESA radar (op.a. aktivni elektronski skener) i IFF (op.a. Identifikacija, prijatelj ili neprijatelj je sistem identifikacije dizajniran za komandu i kontrolu).

Pored ovih sistema, Poljska će u Bajraktar TB2  integrisati Warmate TL kamikaze koje je razvila WB Group. Zahvaljujući kamikazama, Bayraktar TB2 će imati municiju većeg dometa i imat će mnoge nove mogućnosti. Efikasnost municije koja cirkuliše postala je poznatija i očiglednija tokom rata u Karabahu.

Warmate TL Kamikaze su vrlo efikasne. Teži 4,5 kg, krila su u rasponu od 1,7 metara, a duga je 1,1 metar. Može ostati u zraku do 30 minuta, a može nositi i oklopnu glavu težine 1,4 kg. Pod svakim krilom Bayraktara TB2 se mogu  nositi po dvije Warmate TL Kamikaze.

Haber7/Balkan News

komentari (0)