Turske bespilotne letjelice osvajaju svijet

TURKIYE 20.04.2021, 10:21 28.04.2021, 14:51
Turske bespilotne letjelice osvajaju svijet

                                       

SIHA i IHA turske letjelice su i dalje aktuelna tema mnogih svjetskih medija.

- Turske bespilotne letjelice osvajaju svijet, pisalo je u španskim novinama El Periodico. El Periodico su u svom članku pisali o upotrebi SIHA letjelica u Libiji, Siriji i Karabahu. 

Turske snage su, navode oni u članku, potpuno zaustavile napade Assadovog režima u roku od nekoliko dana.

- Desetine ruskih protivavionskih sistema je uništeno, pored velikog broja tenkova i artiljerije, piše u članku. 

U članku, također, navode da je postojala tajna turskog uspjeha u tim sukobima.  Oružje, koje se pokazalo ključnim za rat, bili ustvari, kako se navodi u članku, vrhunski dronovi. 

Napisano je da su turske SİHA-e zaustavile napade Assadovog režima u Siriji u roku od nekoliko dana i prisilili Haftara da potpiše prekid vatre u Libiji. Kao i  da su turske bespilotne letjelice faktor koji narušava ravnotežu u zonama sukoba.

Pored toga, turske letjelice su odigrale ključnu ulogu u drugom ratu u Nagorno-Karabahu, u koje su vojnici imali veoma veliko povjerenje, i uz pomoću kojih su došli do pobjede i porazili Armeniju, i armensku vojsku.

U članku se kaže kako bi Bayraktar mogao oslabiti napad Rusa.

- Suočen sa raspoređivanjem ruskih vojnih jedinica na ukrajinskoj granici, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij je prošle sedmice posjetio predsjednika Erdoğana u Turskoj.

Cilj nije bio ništa drugo do kupovina turskih bespilotnih letjelica. Bayraktar bi ukrajinskoj vojsci mogao dati taktičko odbrambeno sredstvo koje bi moglo oslabiti napad separatističkih snaga koje podržava Rusija, pisalo je u članku.

komentari (0)