Turski borbeni avion iz hangara izlazi 2023. godine

TURKIYE 18.08.2021, 11:36
Turski borbeni avion iz hangara izlazi 2023. godine
© AA

Generalni direktor Turske zrakoplovne i svemirske industrije (TUSAS) Temel Kotil izjavio je da će 18. marta 2023. godine poletjeti turski supersonični avion HURJET i turski borbeni helikopter ATAK-2, a da će iz hangara izaći i Nacionalni borbeni avion Turske.

Kotil je s novinarima u Istanbulu razgovarao povodom 15. po redu Međunarodnog sajma odbrambene industrije (IDEF 2021) koji je otvoren jučer u prisustvu turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

On je kazao da se nastavljaju aktivnosti u vezi s proizvodnjom borbenog aviona Turske.

- HURJET i ATAK-2 će letjeti 18. marta 2023. godine, a iz hangara će izaći i Nacionalni borbeni avion, kazao je Kotil.

Ističući da Turska trenutno provodi više projekata iz oblasti zrakoplovne industrije, uključujući i proizvodnju supersonične bespilotne letjelice Goksungur, Kotil je kazao da su trenutno najviše fokusirani za realizaciju projekata HURJET, ATAK-2 i Nacionalnog borbenog aviona, javlja AA.

On je posebno važnim i uspješnim istakao projekt HURJET jer je Turskoj donio veliki broj stručnog kadra, a radi se o projektu supersoničnog jednomotornog aviona, dvosjeda za obuku i laka borbena dejstva.

- Uradili smo neke radove da bi HURJET mogao polijetati i slijetati na brodove nosače aviona, pojasnio je Kotil.

Naglasivši kako su i nedavni požari pokazali multifunkcionalnost i korisnost bespilotnih letjelica, Kotil je kazao da te letjelice imaju kamere koje su aktivne i danju i noću i koje su dobre za pravovremeno otkrivanje požara.

Kotil je naveo da je kompanija TUSAS postala jedan od tehnoloških centara Turske i sve istaknutiji brend u svijetu. Dodao je da je cilj da u toj kompaniji radi 10.000 inženjera.

komentari (0)