Turski 'Dostojevski' na magarcu putuje po selima i dijeli knjige i školski pribor djeci

TURKIYE 13.10.2021, 11:13 13.10.2021, 11:29
Turski 'Dostojevski' na magarcu putuje po selima i dijeli knjige i školski pribor djeci
© AA

Pedesetosmogodišnji Ersin Bilge ostvaruje svoj san iz djetinjstva. Ersin živi u Njemačkoj, a kako bi ostvario svoj san, vratio se u Tursku. Obilazeći sela u blizini grada Aksaraya, djeci dijeli turske i svjetske klasike i školski pribor djeci.

Knjige i pribor koji je donio nosi na svom magarcu imena Karakačan, pa je zbog toga i poseban. Djeca su, također, mnogo iznenađena njegovim magarcem, ali i veoma sretna zbog lijepog gesta Ersina.

- Ja sam u djetinjstvu zamišljao i govorio 'Kamo sreće da neko u naše selo dođe na magarcu, i da nam pokloni knjige i školski pribor'. Moji snovi se nisu ostvarili, te sam odlučio da ja budem taj čovjek koji dolazi na magarcu i dijeli knjige i pribor, kazao je Ersin.

Knjige i pribor je poklonio i djeci u drugim gradovima kao što su Ardahan, Kars, Erzincan.

- Mnogo sam sretan kada vidim da su djeca sretna. Posjetio sam 2.600 djece na selu, kaže Ersin i dodaje da je svakom djetetu poklonio olovke, sveske, gumice za brisanje, šiljalo i knjige svjetskih i turskih klasika. 

Istakao je i da u periodu pandemije nije mogao obilaziti sela, te da je tada napisao knjigu 'Dostojevski došao s magarcem' (Slobodni prijevod). 

- I tu knjigu sam poklonio djeci sa sela. Ja sam svoje snove ispričao djeci. Poslušao sam i njih i njihove snove, i mnogo sam sretan, rekao je Ersin.

Djeca su također, istakla, da su mnogo sretna.

- I mi smo ispričali svoje snove. Bio je to veoma lijep i zabavan dan. Mnogo sam se obradovala knjigama i školskom priboru, kazala je učenica sedmog razreda, Yagmur Celik.

Anadolija/Balkan News

komentari (0)