Turski sportista BH porijekla: Preci olimpijskog prvaka u streličarstvu Metea Gazoza potiču iz BiH

- Pogledaj, tebe svi znaju. Svi te kao Mete Gazoz dozivaju, kazao je otac tada sinu Meteu...

TURKIYE 01.08.2021, 19:29 01.08.2021, 19:48
Turski sportista BH porijekla: Preci olimpijskog prvaka u streličarstvu Metea Gazoza potiču iz BiH

Turski streličar Mete Gazoz na Olimpijadi u Tokiju, osvojio je zlatnu medalju. Dvadesetdvogodišnjak eliminisao je Luksemburžanina Jeffa Henckelsa, a onda i Australca Ryana Tyacka te tim pobjedama ušao u krug 16 najboljih streličara. Nakon što je u polufinalu pobijedio domaćina Japanca Takaharu Furukawu, Gazoz je u finalu odmjerio snage sa italijanskim predstavnikom Maurom Nespolijem. Mete Gazoz, bio je bolji i od njega te osvojio titulu olimpijskog prvaka u streličarstvu. 


No, nakon pobjede mladog streličara mnogi su na društvenim mrežama počeli dijeliti priču o životu Metea Gazoza, a o kojoj  je pisao novinar Murat Demir za  Haberton.com. Demir je u svom tekstu naveo i razgovor oca i Metea, ponosa Turske. Mete Gazoz jedan dan je došao kući uplakan pitajući oca zašto je njegovo prezime Gazoz (op.a u turskom jeziku gazoz znači soda) i rekao kako ne želi to prezime. 
A onda ga je otac upitao zna li prezime svog druga iz razreda Mehmeta ili sjeća li se možda prezimena Ajše? Mete tada ocu nije znao odgovoriti.

 
- Pogledaj, tebe svi znaju. Svi te kao Mete Gazoz dozivaju, kazao je otac tada sinu Meteu. Nešto kasnije i sam Mete je postao zaljubljenik svog prezimena.  


Preci Metea Gazoza porijeklom su iz Bosne i Hercegovine ali su još u davna vremena imigrirali u turski grad Sakarya. Ranije su koristili prezime Gazazović, što je na turskom jeziku bilo "Askeroğlu". Vremenom se Gazazović, promijenilo u Gazaz a poslije i u Gazoz.  A već danas Mete Gazoz ponos je čitave Turske. 

komentari (0)