Tursku u posljednjih 10 mjeseci posjetilo 718.164 turista zbog liječenja

Zdravstveni turizam, posebno posljednjih godina, došao je do izražaja kao sektor koji podržava ekonomski održivi razvoj zemalja i povećava njihovu konkurentnost

TURKIYE 16.11.2021, 12:00 16.11.2021, 12:41
Tursku u posljednjih 10 mjeseci posjetilo 718.164 turista zbog liječenja
© AA

Turska je mnogo napredovala na svim poljima, pa tako i u zdravstvenom turizmu.

Turska ima za cilj privući više zdravstvenih turista i ostvariti prihod kreiranjem personaliziranih i poboljšanih modela u oblastima visokog potencijala kao što su zdravstveni turizam, sportski turizam, ekoturizam i wellness.

Zdravstveni turizam, posebno posljednjih godina, došao je do izražaja kao sektor koji podržava ekonomski održivi razvoj zemalja i povećava njihovu konkurentnost.

Ovaj vid turizma postao je jedan od ciljanih sektora izvoza usluga za Tursku, s obzirom na povrat, profitabilnost i održivost, kao i stanje i razvijeni potencijal medicinskog sektora zemlje.

Dokaz za to su i posjetioci u posljednjih deset mjeseci. Za deset mjeseci Tursku je zbog liječenja posjetilo  370.335 turista.

Prema podacima Zavoda za statistiku Turske (op.a. TUIK), broj turista koji su posjetili Tursku radi liječenja u desetomjesečnom periodu ove godine iznosio je 370.335, dok je ostvaren prihod od 704.261.029 dolara.

Međutim, prema podacima Ministarstva zdravstva Republike Turske, broj stranih pacijenata koji su posjetili zemlju u periodu od deset mjeseci je 718.164.

Smatra se da statistika koju je TUIK prezentirao o prihodima od zdravstvenog turizma ne pokazuje pun broj pacijenata, jer se oni utvrđuju anketama koje se sprovode na graničnim prelazima.

Predviđeno je da Ministarstvo u narednom periodu uradi studije za evidentiranje broja liječenih zdravstvenih turista u zemlji i prihoda od zdravstvenog turizma.

TRTHABER/Balkan News

komentari (0)