U Turskoj i inostranstvu održani programi povodom obilježavanja godišnjice smrti Mustafe Kemala Ataturka

TURKIYE 10.11.2021, 11:16 10.11.2021, 11:34
U Turskoj i inostranstvu održani programi povodom obilježavanja godišnjice smrti Mustafe Kemala Ataturka
© AA

U Turskoj i u ambasadama ove zemlje širom svijeta, prigodnim programima obilježava se 83. godišnjica smrti Mustafe Kemala Ataturka, osnivača savremene Republike Turske.
U Mauzoleju (Anitkabir) u Ankari održana je državna ceremonija koja je počela u 8:45 sati po lokalnom vremenu, šetnjom državnih zvaničnika.Povorku, koju je predvodio predsjednik države Recep Tayyip Erdogan, činili su predsjedavajući Velike skupštine Republike Turske (TBMM) Mustafa Sentop, potpredsjednik države Fuat Oktay, članovi predsjedničkog kabineta, predsjednik Republikanske narodne stranke (CHP) Kemal Kilicdaroglu, predsjednik Stranke nacionalnog pokreta (MHP) Devlet Bahce

li, predsjednica IYI Parti Meral Aksener, predstavnici sudstva, oružanih snaga, političkih stranaka, birokrate i drugi zvaničnici.Erdogan je položio vijenac sastavljen od crvenih i bijelih karanfila. Pored toga, održana je i minuta šutnje u 9.05 sati, vrijeme kada je Ataturk preminuo prije 83 godine. Nakon toga je intonirana himna Republike Turske.
Tokom minute šutnje zastave Republike Turske spuštena su na pola koplja.

Erdogan i drugi zvaničnici potom su se upisali u Knjigu sjećanja.Između ostalog, Erdogan je napisao kako se s velikim poštovanjem na 83. godišnjicu smrti, sjećaju Ataturka i čuvaju ono što im je ostavio u nasljeđe te da uprkos zlikovcima nastavljaju jačati i razvijati zemlju te biti svijetla zvijezda svijeta.
- Uz uspjehe koje smo ostvarili na poljima obrazovanja, zdravstva, sigurnosti i industrije, nastavljamo odlučno koračati ka ciljevima zadatim za 2023. godinu. Nikada nećemo dozvoliti bude napadnut integritet i opstanak naše države, jedinstvo, mir i vrijednosti našeg plemenitog naroda, napisao je Erdogan.


Oko Anitkabira su poduzete visoke mjere sigurnosti, a nakon ceremonije otvoren je za posjete.

Ataturk je rođen 1881. godine u Solunu, tadašnjem Osmanskom carstvu. Najveću vojnu slavu stekao je predvodeći turske borce u bici na Canakkaleu. Nakon raspada Osmanskog carstva po završetku Prvog svjetskog rata, Ataturk je predvodio tursku vojsku u oslobodilačkom ratu.Kao osnivač i predsjednik Republike Turske, zemlju je transformisao u modernu, sekularnu i prozapadnu državu. Umro je na današnji dan 1938. godine u 57. godini.

Ataturk je tokom života zahvaljujući vojnim i političkim sposobnostima dobio svaku bitku u koju je ušao s ciljem jačanja i očuvanja nezavisnosti domovine i svoga naroda.Mustafa Kemal Ataturk, čije ime je zbog njegove vojne i političke genijalnosti ispisano zlatnim slovima u turskoj i svjetskoj historiji, preminuo je u palati Dolmabahce 10. novembra 1938. godine.

Kovčeg s njegovim tijelom, umotan u zastavu Republike Turske, u velikoj svečanoj sali palate Dolmabahce tokom tri dana bio je izložen za posjete građana.

Potom je 20. novembra prebačen u Ankaru gdje je 21. novembra privremeno sahranjen u Etnografskom muzeju. Sve države svijeta su na sahranu poslale svoje predstavnike, a prisustvovali su čak i strani generali koji su se borili protiv Ataturka u Bitci kod Čanakkalea i drugim velikim bitkama. Ataturkovo tijelo prebačeno je u mauzolej Anitkabir 10. novembra 1953. godine, na 15. godišnjicu njegove smrti, piše AA.

komentari (0)