Umjetnost širom Istanbula: Istanbul osvjetljava umjetnost i kulturu

Predsjednik Recep Tayyip Erdoğan i ministar kulture i turizma Mehmet Nuri Ersoy otvorili su istanbulski Atatürk kulturni centar na ceremoniji otvaranja kojoj su prisustvovale istaknute ličnosti iz poslovne, umjetničke i akademske sfere, kao i predstavnici nevladinih organizacija i domaći i strani mediji.

TURKIYE 01.11.2021, 13:32
Umjetnost širom Istanbula: Istanbul osvjetljava umjetnost i kulturu

Atatürk kulturni centar u Istanbulu, ponovo je otvorio svoja vrata za ljubitelje umjetnosti 29. oktobra 2021., na 98. godišnjicu Dana Republike Turske. Poznat kao Atatürk Kültür Merkezi (op.a. AKM), među lokalnim stanovništvom, novoizgrađena savremena građevina upućuje na njen nekadašnji, kultni dizajn.

AKM je jedna od najvažnijih investicija Kulturne rute Beyoğlu, koju je uspostavilo Ministarstvo kulture i turizma, kao jedan od najvećih umjetničkih i kulturnih projekata Turske do sada. Centar označava početak kulturne avenije, a njegovim ponovnim otvaranjem pokreće se Međunarodni festival kulturne rute Beyoğlu, koji je, također, razvilo Ministarstvo kulture i turizma.

Predsjednik Recep Tayyip Erdoğan i ministar kulture i turizma Mehmet Nuri Ersoy otvorili su istanbulski Atatürk kulturni centar na ceremoniji otvaranja kojoj su prisustvovale istaknute ličnosti iz poslovne, umjetničke i akademske sfere, kao i predstavnici nevladinih organizacija i domaći i strani mediji.

Ministarstva kulture i turizma ga je potpuno rekonstruisalo za 2,5 godine uloživši 2 milijarde turskih lira. AKM će tokom cijele godine dočekivati posjetioce u operi od 49.000 kvadratnih metara, sa 2040 sjedišta, opremljenom najsavremenijom tehnologijom. Centar ima i Pozorišnu salu od 16.300 kvadratnih metara sa 802 sjedišta, AKM galeriju od 410 kvadratnih metara i višenamjensku salu AKM.

Pored spomenutih sala, AKM nudi i zatvoreni prostor od oko 100.000 kvadratnih metara, koji se sastoji od galerije, višenamjenske sale, dječijeg umjetničkog centra, muzičke platforme, studija za snimanje muzike i biblioteke zamišljene kao informativni centar za specijalizovane teme kao što su muzika, umjetnost, arhitektura i dizajn. Obnovljeni kompleks takođe uključuje kinosalu AKM Yeşilçam i prostore kao što je dizajn shop, zajedno sa prostorima za probe, studijskim sobama za soliste i orkestre, restoranima, kafeterijama, kafićima, radionicama i administrativnim i tehničkim jedinicama.

Čekanje se završilo: Ponovo se otvara kultni Istanbulski Atatürk kulturni centar

Uz očekivanje da bude glavna atrakcija za stanovnike grada i hiljade turista koji dolaze iz cijelog svijeta, Istanbulski Atatürk kulturni centar ponovo je otvorio svoja vrata 29. oktobra, na Dan Republike, na sjajnoj ceremoniji kojoj je prisustvovao predsjednik Recep Tayyip Erdoğan.

Svjetska premijera opere Sinan održana na otvaranju AKM-a

Komponovana po nalogu predsjednika Erdoğana, “Opera Sinan” je imala svjetsku premijeru prilikom ponovnog otvaranja AKM-a. Operu, originalno djelo turskog kompozitora, koju je postavila Istanbulska državna opera i balet, na scenu je izveo poznati italijanski režiser Vincenzo Grisostomi Travaglini.

Epsku izvedbu, u čijem središtu je Mimar Sinan, jedan od najvećih svjetskih arhitekata, režirao je dirigent Gürer Aykal. Operu je komponovao savremeni turski kompozitor klasične muzike prof. Hasan Uçarsu, a libreto je napisao dr Bertan Rona, prema istoimenom scenariju Halita Refiğa.

Publika se upoznaje sa događajima koji se dešavaju tokom izgradnje Mihrimah Sultan džamije i Süleymaniye džamije. Izgradnja ove kasnije, koja se smatra remek djelom Mimara Sinana, produžila se preko sedam godina, što je dovelo do toga da su se neki državni zvaničnici protivili Sinanu. Opera se dotiče i osmanskih pobjeda, tradicije velike države i duhovnih vrijednosti u pozadini prijateljstva Sulejmana Veličanstvenog i Mimara Sinana.

Novi AKM će biti kulturni otkucaj srca Istanbula

AKM, koji igra vitalnu ulogu u cilju Istanbula da postane globalno vodeći umjetnički centar, nastavit će svoju misiju njegovanja, podržavanja i predstavljanja umjetnosti, privlačeći posjetitelje iz svih sfera života da iskuse bogat sadržaj. Novi AKM će poslužiti kao primjer za slične građevine u Turskoj.

Operativni model zgrade, koji je koncipiran najnovijom i najnaprednijom tehnologijom, ključni je element u razlikovanju građevine. Prije izgradnje, tim iskusnih profesionalaca procijenio je brojne građevine sa sličnim funkcijama širom svijeta, a konsultovao se i s vodećim ličnostima u kulturnim oblastima Turske.

Stalne institucije u novom Atatürk kulturnom centru uključuju Predsjednički hor klasične turske muzike, Istanbulsku državnu operu i balet, Istanbulsko državno pozorište, Istanbulski simfonijski orkestar i Istanbulski državni turski muzički ansambl pri Ministarstvu kulture i turizma.

Kampus AKM-a uključuje operu sa kapacitetom od 2.040 mjesta i pozorište sa 802 mjesta, kao i jedinice sa različitim funkcijama postavljene duž staze pod nazivom „Ulica kulture“. Osim toga, kampus ima višenamjensku dvoranu koja može primiti izložbe, koncerte, pozorišne predstave, konferencije i sastanke.

Galerija AKM se nalazi na fasadi okrenutoj prema Trgu Taksim, pored glavne zgrade u kojoj se nalazi kultna sfera. Sa visokim, prizmatičnim dizajnom na ulazu u Ulicu kulture, Galerija ispunjava i potrebu za primjernom izložbenom dvoranom u Istanbulu. Prostor će ugostiti izložbe odabranih savremenih umjetnika.

Značajan koncert Londonske filharmonije u Novom AKM-u

Istanbulski Atatürk kulturni centar dočekuje Londonski filharmonijski orkestar tokom sedmice otvaranja.

Londonski filharmonijski orkestar, koji se smatra jednim od najboljih simfonijskih orkestara na svijetu i sa skoro 100 muzičara, 31. oktobra će izvest poseban repertoar na novoj pozornici AKM-a. “Haydar Haydar”, koji je za orkestar komponovao stari turski kompozitor Özkan Manav, takođe je uključen u program. Ovo je prvi put da će Londonska filharmonija izvesti djelo turskog kompozitora.

Solista koncerta, koji će predvoditi britanski dirigent italijanskog porijekla Robin Ticciati, biće pijanista Francesco Piemontesi, koji se smatra jednim od najboljih živih interpretatora Mocartove muzike.

Chris Botti, trubač dobitnik Grammyja, – među najvećim džez muzičarima današnjice – će nastupiti 2.novembra sa svojim ansamblom u operi Atatürk kulturnog centra u okviru koncerata otvaranja.

Umjetnost dolazi u Beyoglu

Istanbul – jedina metropola na svijetu koja se proteže na dva kontinenta i most između civilizacija, kultura i ekonomija – pokreće višestruki, međunarodni gradski festival širokog raspona koji se fokusira na kulturu i umjetnost.

Projekat Kulturna ruta Beyoğlu, koji je razvilo Ministarstvo kulture i turizma, naglašava međunarodnu vrijednost Istanbula i njegova historijska, arhitektonska, ekonomska i turistička dobra. Festival kulturna ruta Beyoğlu (The Beyoğlu Culture Route Festival) održava se od 30. oktobra do 14. novembra 2021. godine, na kojem učestvuje više od hiljadu umjetnika na 60 lokacija.

Služeći kao glavni grad triju carstava zbog svog strateškog položaja koji povezuje Evropu i Aziju, Istanbul je spojio različite religije, kulture, zajednice i njihova djela kroz bogatu historiju koja datira iz praistorijskog doba. Proglašen Evropskom prijestolnicom kulture 2010. godine od strane Vijeća Evrope, Istanbul je sada domaćin međunarodnog gradskog festivala organiziranog u sklopu najvećeg kulturnog i umjetničkog projekta Turske, Kulturna ruta Beyoğlu

Kulturna ruta Beyoğlu sadrži novoizgrađeni Atatürk kulturni centar, kao i Galata toranj, kino Atlas, Galata Mevlevi ložu, Memorijalnu kuću Mehmeta Akifa i pozorište kulture Tarık Zafer Tunaya, zajedno sa brojnim drugim historijskim, kulturnim i arhitektonskim objektima koje je obnovilo Ministarstvo kulture i turizma. To uključuje važne kulturne i turističke investicije kao što su Galataport, kino Emek i pozornica Garibaldi. Ruta od Atatürk kulturnog centra do Galataporta predstavlja otkrivajuće putovanje iz prošlosti u budućnost usred zadivljujućeg ambijenta Beyoğlua, sa arhitekturom, književnošću, slikarstvom, muzikom, dizajnom i pozorištem.

Festival kulturna ruta Beyoğlu će se održavati svake godine kako bi se osiguralo da ovaj projekat, osmišljen da doprinese vrijednosti brenda Istanbula, jedne od najvažnijih svjetskih turističkih destinacija, bude predstavljen na međunarodnom nivou.

Najveći umjetnički i kulturni projekat Turske

Počevši od 30. oktobra do 14. novembra, Festival kulturna ruta Beyoğlu će predstaviti koncerte, izložbe i druge događaje. Obuhvatajući sve segmente društva, izložbe, koncerti, operske i pozorišne produkcije, diskusije i radionice održaće se na šezdeset lokacija duž festivalske rute, uz učešće više od hiljadu umjetnika.

U svojstvu najvećeg umjetničkog i kulturnog projekta u Turskoj, Festival kulturna ruta Beyoğlu okuplja široku lepezu djela i disciplina, od klasične do savremene umjetnosti, digitalne i filmske, muzike, plesa i književnosti. Predstavljaju se savremeni umjetnici i studenti univerziteta, zajedno sa kolekcionarskim radovima i komadima proizvedenim za Festival, okupljajući kulturne i umjetničke vrijednosti nacije pod jednim krovom.

Festival kulturna ruta Beyoğlu uz podršku tehnologije

Ministarstvo kulture i turizma predstavlja mobilnu aplikaciju Beyoğlu Culture Route.

Aplikacija Beyoğlu Culture Route Festival pruža informacije o festivalskim događajima i mjestima, kao i upute do različitih lokacija. Korisnici mogu kreirati personalizirane profile, planirati i pratiti svoje festivalske aktivnosti, te biti u toku sa srodnim novostima i objavama na društvenim mrežama dok su festivalski događaji u toku.

Svjetski festival sa više od hiljadu umjetnika na šezdeset lokacija

Sa više od hiljadu umjetnika, program Kulturna ruta Beyoğlu uključuje četrdeset izložbi i specijalnih projekata, sedamdeset pet koncerata, četrdeset pet radionica, dvadeset intervjua, petnaest light show emisija (video mapping) i deset predstava na šezdeset lokacija koje se sastoje od trideset šest mjesta održavanja u zatvorenom i dvadeset četiri na otvorenom. Kompletnom programu možete pristupiti na http://www.beyoglukulturyolu.com.

Umjetničke i kulturne aktivnosti koje će se održati u okviru Festivala su sljedeće:

• Kao jedna od najvažnijih festivalskih lokacija, Istanbulski Atatürk kulturni centar će ugostiti jedanaest velikih izložbi, u rasponu od klasične umjetnosti, savremene umjetnosti, digitalne umjetnosti i umjetne inteligencije. Izložbe su osmišljene da pruže impresivno iskustvo iz prošlosti u budućnost, kako u sadržaju, tako iu tehnologiji.

• U dvije koncertne dvorane biće održano dvadeset sedam velikih koncerata i predstava, od koncerata najistaknutijih svjetskih simfonijskih orkestara do operskih, baletskih i pozorišnih produkcija.

• U Centru za dječiju umjetnost AKM poznati umjetnici će se sastati sa mladim ljubiteljima umjetnosti na dječijim radionicama.

• Kulturni centar Taksim džamije, još jedno mjesto održavanja festivala, biće domaćin izložbi, umjetničkih radionica, intervjua i koncerata vjerske muzike.

• U okviru Festivala, digitalni audio-vizuelni performans sa najvećim svjetskim majstorima prostiraće se na površini od 850 kvadratnih metara u Galataportu.

• Stotine radova studenata likovnih fakulteta i srednjoškolaca odabrano je za Festival.

• Instalacije koje je za Festival dizajniralo dvanaest umjetnica biće izložene na ulicama Beyoğlua, upotpunjujući živost i dinamiku ovog područja.

• Osim toga, izložene su i instalacije koje su dizajnirali domaći i strani umjetnici za ulice Beyoğlu.

• Na izložbi “Transformacija” svjedočit ćemo transformaciji materije i otpada u umjetnost.

• U okviru Festivala, niz izložbi, koje obuhvataju sve segmente društva, obuhvatiće discipline od klasične do digitalne umjetnosti, od majstora do mladih talenata.

• U okviru Festivala održaće se čitanja, diskusije, komemoracije i ekskurzije sa najpoznatijim piscima i pjesnicima našeg naroda na književnim i poetskim pauzama.

• Muzej kina Atlas, u kojem se održavaju izložbe filmova i fotografija, ističe se kao vrhunac ovog događaja.

• Skoro stotinu koncerata biće održano tokom petnaest dana u zatvorenim i otvorenim prostorima. Sa muzičarima u rasponu od najpoznatijih i najpopularnijih turskih umjetnika do najvećih svjetskih simfonijskih orkestara, pozornice će ponuditi operu, pozorište, vjersku muziku, rep muziku i još mnogo toga.

• Mnogi muzeji Beyoğlu-a i galerije će takođe doprinijeti Festivalu kulturna ruta Beyoğlu sa posvećenim izložbama i događajima, navodi se u saopštenju iz Ambasade Turske u BiH. 

komentari (0)