(VIDEO) Od perača posuđa do kuhara: Kuhar iz Turske 18 godina radio za saudijskog kralja Abdullaha

TURKIYE 15.10.2021, 15:50 15.10.2021, 16:05
(VIDEO) Od perača posuđa do kuhara: Kuhar iz Turske 18 godina radio za saudijskog kralja Abdullaha
© AA

Trnovit je put do zvijezda, a životna priča Huseyina Dogruduza koji je dostigao vrhunac u kuhanju počinje tako što je radio kao perač suđa.

Rođen je i odrastao je selu Dagduzu, blizu turskog grada Hataya, na južnom dijelu Turske.  Još od svoje četrnaeste godine je želio da radi kao kuhar. Kao tinejdžer je počeo raditi u raznim restoranima i hotelima kao perač posuđa, a kako se ne bi vratio u svoje selo, putovao je iz jednog grada u drugi, sve s ciljem da nauči posao i postane vrsni kuhar.

Mersin i Izmir su neki od gradova u kojima je Huseyin radio. Sedam godina je pripremao predjela i 'hladne plate', a sa svoje 23 godine je postao šef kuhinje.

Dok je radio u jednom restoranu u gradu Iskenderunu, u taj restoran je došla delegacija iz Saudijske Arabije. Huseyin je svoju maštu i znanje pokazao na najbolji mogući način, a to su primjetili i članovi saudijske delegacije. Nakon što im se mnogo dopalo jelo koje je spremio Huseyin, dobio je ponudu da ide za Sudijsku Arabiju, te da radi kao kuhar Kralja Abdullaha, što je Dogruduz i prihvatio.

Radeći 18 godina kao kuhar i a kasnije kao šef kuhinje kraljevske porodice, naučio je arapski jezik i kulturu arapske kuhinje. No, tu se ne završava Huseyinova priča.

Huseyin je sa kraljem Abdullahom išao gdje god bi on išao, te je mnogim predsjednicima, premijerima, i svjetski poznatim zvaničnicima predstavljao kulturu turske i osmanske kuhinje.

Otac troje djece, i djed sedam unuka, Dogruduz je prije 12 godina zbog jedne aktivnosti došao u Antaliju. I tu je Huseyin je kao i uvijek, svojim jelima sve ostavljao bez daha, te je zbog toga dobio ponudu da tu počne radit, što je i prihvatio.

Uspješni kuhar Huseyin kaže da je njegov put zaista bio trnovit, te da je u svoj uspjeh uložio mnogo truda i rada.

- Radio sam osam godina u kući kralja Abdullaha, a njegovim restoranima i hotelima sam upravljao deset godina. Mnogo ljudi iz Turske sam odveo tamo, i osigurao im posao. Odveo sam mnogo dobre stručnjake i počeli smo raditi, i uspjeli smo, prisjeća se Huseyin.

Huseyin kaže i da su u Saudijsku Arabiju donosili hranu iz Turske jer se Arapima mnogo svidjela turska hrana.

- Kralj Abdullah me je vodio sa sobom kada je išao u posjete drugim državama, kaže Dogruduz.

Istakao je i da je hranu spremao po želji mušterija, jer hrana, kako on kaže, mora biti i zdrava i ukusna.

Huseyin je na dobitnik mnogih nagrada. Svaki dan ustaje u 6.00, a iz kuhinje ne izlazi do 23.00.

Anadolija/Balkan News

komentari (0)