(VIDEO) Turska nastavlja nizati uspjehe u tehnologiji: TIHA je testirana na ruskom Panciru

TURKIYE 23.04.2021, 11:13 28.04.2021, 14:48
(VIDEO) Turska nastavlja nizati uspjehe u tehnologiji: TIHA je testirana na ruskom Panciru
© AA

Uspješno je obavljeno prvo testno ispitivanje turske jurišne bespilotne letjelice Bayraktar Akıncı.

Turska jurišna bespilotna letjelica Bayraktar Akıncı (TIHA), koju je lokalnim i nacionalnim sredstvima i kapacitetima proizvela kompanija Baykar, danas je uspješno prošla prvo testno ispaljivanje municije, javlja AA.

U saopćenju Baykara navodi se da je uspješno obavljeno testno ispaljivanje bespilotnom letjelicom TIHA u okviru projekta kojeg predvodi Direkcija za odbrambenu industriju Turske (SSB). Istaknuto je da se radi o prvoj turskoj jurišnoj bespilotnoj letjelici. 


Bespilotna letjelica Bayraktar Akıncı (TIHA) proizvedena je lokalnim i nacionalnim sredstvima i kapacitetima, a u testnom ispaljivanju je korištena “pametna“ municija MAM-C, MAM-L i MAM-T koju je proizvela turska kompanija Roketsan.


Testno ispaljivanje je direktno praćeno iz Centra za obuku i analizu Akıncı u gradu Corluu na sjeverozapadu Turske. Tokom testiranja precizno su pogođeni svi zacrtani ciljevi.


Praćenju testnog ispaljivanja prisustvovali su šef SSB-a Ismail Demir, direktor Baykara Haluk Bayraktar i drugi članovi tima koji je radio na proizvodnji jurišne bespilotne letjelice.


Turska kompanija Baykar, koja je specijalizirana za tehnologiju bespilotnih letjelica, saopćila je u novembru 2020. godine da je uspješno proveden test autonomnog slijetanja i uzlijetanja jurišne bespilotne letjelice Akıncı, u sklopu turskih planova za jačanje vojne industrije.

Ono što privlači pažnju u promotivnom videu, koji je objavio Roketsan, jeste to da je nova jurišna bespilotna letjelica TIHA  testirana na ruskom Panciru.

komentari (0)