(VIDEO) U srcu Ahmet dede samo piše Trabzonspor

TURKIYE 11.04.2021, 14:13 11.04.2021, 15:27
(VIDEO) U srcu Ahmet dede samo piše Trabzonspor
© Printscreen/TRTSPOR

Ljubav prema sportu posebna je vrsta ljubavi. To potvrđuje i Ahmet Kırcı, sin Mehmeta i Fadime iz Trabzona. Rođen 1938. godine, u selu kod Trabzona a svima je poznat kao Ahmet deda iz Trabzona.

Osamdesettrogodišnji, Ahmet deda, kako ga svi zovu, nema ništa osim svog Trabzonaspora. Ako njegov tim za koji navija još iz mlađih dana izgubi ili bude uništen pri meču, Ahmet deda ne može do jutra spavati. Po čitave noći pokušava nešto uraditi kako bi zaspao, ali, ne ide. Ne može, priča on, zaspati do jutra.

Ljubav Ahmet dede iz Trabzona, prema timu iz tog grada je ogromna. Tolika da bi, sve ono što posije u bašti, krompir, patlidžan, paradajz, nosio bi u grad i prodavao. Čim bi prodao, trčeći bi odlazio na stadion da kupi kartu za meč. Prvi put, prisjeća se Ahmet dede, otišao je na meč između Adana Spora i Trabzonspora. U to vrijeme, priča on, Adanaspor imala je golama po imenu Eser.

- Bio je to visok momak, priča Ahmet deda i pojašnjava kako su igrači njegovog omiljenog kluba Trabzonspora šutali loptu visoko, a golman Adane bi svaku uhvatio.

Ahmet deda

Vıkao je, priča Ahmet deda, da igraju pri zemlji.  Nakon nekog vremena, počeli su igrati pri zemlji a nakon 15 minuta, kako priča Ahmet deda, postigli su gol.

- Eh, tako sam započeo sa prvom utakmicom. Nakon toga sam nastavio. Trabzonspor je moj život, dodao je Kirci.

Dok se deda Ahmet prisjeća svoje navijačke karijere vrlo rado opisuje i utakmicu koju je njegov Trabzonspor igrao protiv Liverpoola. Svi su, priča on, mislili da će Trabzonspor izgubiti. Jedino je on imao nadu.

- U selu je bilo neko vjenčanje. Bila je to 1975-1976. godina. I svi su govorili da će Liverpool pobijedit. Rekao sam da će Trabzonspor pobijediti pod svaku cijenu. Govorili su da sam blesav, sjeća se Ahmet deda.

I otišao je na utakmicu. U naručju je nosio svoj radio. Meč je počeo. Ali, golova nije bilo. Koliko god se trudili i pokušavali, sjeća se Ahmet deda, gol nisu mogli postići.

A onda odjednom, priča Ahmet, Ali Yavuz je (op.a igrači tadašnjeg tima Trabzonspora), vidio Ahmeta. Ahmet je potrčao dva koraka, dodao Necmiju a onda je Liverpoolov igrač sa četvorkom na dresu oborio Necmija. Sudija je svirao penal.

- Došao je Džemil da šutira. Učinio je to na takav način da je podigao lijevu nogu i udario loptu desnom. I tako je lopta završila u mreži protivničkog tima, sa velikim uzbuđenjem prisjeća se Ahmet deda iz Trabzona.

Čitav stadion je zajedno sa İlker Yasinom, vrhunskim voditeljem nogometnih utakmica, uzvikivao:”Gol, gol, gol!”

- Brodovi su trubili, iz automobila su svirali. Ponovno sam se raznježio kad se sjetim, govori Ahmet Kırcı.

Prisjetio se Ahmet deda  i golmana Galatasaraya Yasina Özdenka, koji je za taj klub branio od 1967-1977; nakon čega prelazi u New York Cosmos. Yasin Özdenek danas je tehnički direktor australijskog Hume City FC. Osim njega prisjetio se i Şenol Güneşa, bivšeg igrača Trabzorspora.Trenirao je brojne klubove a danas je selektor reprezetnacije Turske.

No, Ahmet deda, pomenuo je ı mladog golmana Trabzonspora Uğurcana Çakıra.

- Rüstü Reçber (op.a bivši golman Antalyaspora, Fenerbahçea,Barcelone ali i Beşiktaşa) je izuzetno pohvalio Uğurcana, kazao je Ahmet deda i za kraj dodao da bi bio vrlo sretan kada bi ga Uğurcan posjetio.

Bio bi, kaže Ahmet deda, toliko sretan da bi "možda i počeo plakati od uzbuđenja". 

komentari (0)