(VIDEO) Učiteljica u Turskoj na posao putuje biciklom, usput hrani i lutalice

TURKIYE 19.10.2021, 10:47 19.10.2021, 10:57
(VIDEO) Učiteljica u Turskoj na posao putuje biciklom, usput hrani i lutalice
© AA

Ljubav 40-godišnje Manolye Diken prema biciklizmu počela je u djetinjstvu na poticaj njene porodice. Diken je zajedno sa svojim ocem grad obilazla sjedeći u korpi na biciklu a već sa sedam godina naučila je naučila je voziti bicikl. Učiteljica Manolya živi u turskom gradu Eskišehir koji se nalazi na sjeverozapadu Turske. 

Uživajući u vožnji bicikla naslijeđenog od svoje braće, Diken je iskusila sreću kupovine vlastitog bicikla prikupljajući novinske kupone tokom srednjoškolskih dana.

Učiteljica Manolya, koja od tada koristi bicikl za prijevoz do grada, sa svojim "prijevoznim sredstvom" ide i na posao, koji je od njene kuće udaljen 40 kilometara.

Učiteljica putujući do škole prolazi željeznicom i obilaznicom, te hrani pse lutalice.

Manolya Diken organizira festivale u školi i organizira male obilaske grada kako bi potaknula svoje učenike na korištenje bicikla, rekla je i da je 'odrasla' na biciklu.

Navodeći da je u srednju školu putovala biciklom, Diken je rekla da je porodica u tome uvijek ohrabrivala.

- Kako bismo potaknuli naše učenike i njihove porodice na vožnju biciklom, u našoj školi svake godine u junu organizujemo 'Festival bicikla'. Djeca dolaze u školu sa svojim biciklima i imamo ugodnu vožnju na ruti koju smo odredili. Udruženje Biciklista Eskišehir nas podržava u tom pogledu. Naši prijatelji pomažu našim učenicima koji nemaju bicikle, kazala je učiteljica.

Dodala je i da je sigurna vožnja veoma važna.

- Pomažemo i našoj djeci koja imaju bicikle, ali nemaju sigurnosnu opremu. Sigurna vožnja nam je jako važna. Objašnjavamo važnost korištenja kaciga za djecu u ranoj dobi. Na festival idemo na biciklističke ture poduzimajući potrebne mjere opreza, navela je učiteljica Manolya.

Učiteljica je podvukla i da neadekvatnost biciklističkih staza negativno utječe na vožnju biciklom. 

- Želim da vozači imaju više poštovanja prema biciklistima u prometu. Ne vide nas kao vozila u prometu, rekla je učiteljica ističući da se biciklisti znaju susresti sa problemima tokom vožnje.

Navela je i da biciklizam pozitivno utječe i pomaže da se priroda i okolina ne zagađuje.

Anadolija/Balkan News

komentari (0)