Vjerske zajednice Turske: Proklinjemo i osuđujemo ovakav neljudski čin

TURKIYE 12.05.2021, 17:48 13.05.2021, 10:05
Vjerske zajednice Turske: Proklinjemo i osuđujemo ovakav neljudski čin
© AA


 

Predstavnici vjerskih zajednica, pod pokroviteljstvom Predsjedništva vjerskih poslova Diyanet u Turskoj, održali su jučer sastanak povodom posljednjih dešavanja u Jerusalemu.  Tim sastankom doneseno je niz zaključaka kojima se ističu svi bitni faktori Jerusalema i posljednjih dešavanja.

Tako, ističe se, Jerusalem i njegov grad Kudus svjedoči najvažnijem nasljeđu čovječanstva u historiji, “noseći uspomene na odabrane poslanike u čijem srcu se nalazi Mesdžidul-Aksa koju je Allah dž.š, posvetio simbolom monoteističkog vjerovanja na zemlji”.


 

Dalje se navodi kako je Jerusalem prva kibla islama. Kako je bio grad mira i sigurnosti u kojem su 13. stoljeća pod vlašću muslimana zajedno živjeli pripadnici svih rasa, jezika i vjerovanja.

- Međutim, tokom prošlog stoljeća usljed okupatorske politike terorističke države, Jerusalem-grad mira postao je mjesto patnje i suza, navodi se u saopštenju. 

Ne obazirući se, navode, na međunarodno pravo, moral i svete vrijednosti, “bijesna i tiranska zajednica krši svetost Jerusalema i gazi njegove vrijednosti za druge regligije i ukupno čovječanstvo.”


 

- Muslimanima se sprječava ulaz i izlaz iz Jerusalema, građanima se zabranjuje vršenje vjerskih obreda u hramovima naročito u Mesdžidul-Aksa i Kubbetul-Sahra. Posebno se zadnjih godina svjesno provodi represvina politika zastrašivanja, piše u saopštenju u jednom od zaključaka sa sjednice predstavnika vjerskih zajednica.

Nakon sastanka, posljednja dešavanja u Jerusalemu, okarakterisali su kao kontinuirano kršenje svetosti hrama od strane “okupatora i pred očima cijelog svijeta se oružano intervenše na muslimane koji klanjaju u Mesdžidu tokom mjeseca Ramazana”.

- Proklinjemo, preziremo i osuđujemo ovakav neljudski čin. Pokušaji prisilnog oduzimanja zemlje na kojoj su stoljećima živjeli muslimani u Jerusalemu, nasilno protjerivanje Palestinskog naroda iz njihovih kuća i prisiljavanje na deportaciju je trajno neprihvatljivo djelovanje i predstavlja zločin protiv čovječnosti. Ovakvim djelovanjem teroristička država Izrael predstavlja najveću prepreku za mir i stabilnost na ovom području, navodi se u saopštenju kao jedan od zaključaka.

Također, ističe se, kako se ne treba zaboraviti da put prema svjetskom miru počiva na miru Bliskog istoka, a “mir na Bliskom istoku utemeljen je na miru u Jerusalemu.”

- Mir u Jerusalemu će biti moguć hitnim zaustavljanjem okupacije i ponovnim uspostavljanjem vjerskih, povijesnih i društveno-kulturnih veza muslimana s gradom. U skladu s tim, napadi okupatorskog Izraela na Kudus najveća su prepreka svjetskom miru, navodi se u saopštenju.

Predstavnici vjerskih zajednica istakli su i to da je premještanje ambasada određenih zemalja u Jerusalem je opasna odluka, koja, navodi se “ohrabruje terorističku državu”, dodajući da države trebaju da odustanu od takvih odluka.  Predstavnici vjerskih zajednica, također, napominju da pitanje Jerusalema nije samo pitanje Palestinaca već i cijelog islamskog svijeta.

- Okupatori pronalaze svoju hrabrost u nejedinstvu muslimana. Željeli bismo jasno reći da će islamski ummet kao jedno srce u svakoj prilici i u svakom vremenu braniti Palestinu i Mesdžidul-Aksa. Kudus je trajni glavni grad Palestine i ni jedna politika i sila ovu istinu neće moći promijeniti, navodi se u saopštenju te se dodaje kako je odbrana pravde i zakona u Jerusalemu “dužnost svih pravednih jevreja, kršćana, međunarodne zajednice i cijelog čovječanstva.”

- Ako se ova dužnost zanemari odgovorni će u očima muslimana u potpunosti izgubiti iskrenost i kredibilitet, navodi se.

Kao još jedan zaključak sa sastanka predstavnika vjerskih zajednica navodi se da će se provoditi zajedničko djelovanje i podsticati posjete Jerusalemu, kako bi se u islamskoj geografiji održala svijest o Jerusalemu i Mesdžidul-Aksa.

- S ciljem upoznavanja cijelog svijeta o pitanju Jerusalema i osiguravanja njegove budućnosti uz zajedničku saradnju u islamskim zemljama formirat će se Istraživački centri o Jerusalemu. Muslimani će u svim prilikama ostati posvećeni principima morala i zakona i nastavit će borbu sve dok dok Kudus ne postane grad mira i sigurnosti za sve, navodi se u saopštenju u kojem su navedeni zaključci sa sastanka predstavnika vjerskih zajednica.


 

komentari (0)