Za obrazovanje nikada nije kasno: 75-godišnjakinja upisala fakultet

TURKIYE 13.04.2021, 13:36 13.04.2021, 15:22
Za obrazovanje nikada nije kasno: 75-godišnjakinja upisala fakultet
© Yenisafak

                                 

Sedamdesetpetogodišnja Zeynep Güler Bağ koja živi u turskom gradu Yalova, se nakon što je završila srednju školu, sprema i za prijemni ispit na fakultetu.

Zeynep Güler je poslušala svoju profesoricu koja joj predaje na kursu učenje Kur'ana  i upisala srednju školu. Nakon što je završila kurs, osnovnu i srednju školu, nije se zaustavila. Sada se sprema za prijemni ispit na fakultetu.

- Imam želju da učim, zašto da moje obrazovanje ostane nepotpuno. Mislim da godine uopšte nisu važne. Možete imati 75-80 godina, ukoliko ste prisebni, godine nisu mjerilo za učenje, kazala je Zeynep. 

Dodala je Zeynep i kako joj se omladina na kursu divila što uči i trudi se.  

- 'Mi se Vama divimo, gospođo Zeynep, Vi u tim godinama učite, a mi ne učimo', i ja sam im njima govorila: 'Učite, pogledajte mene, ja sam vam primjer'. Uzmite knjige i učite, tako sam i ja radila. Uzela sam knjige i učila, poslije sam izašla na ispite i dobila svoju diplomu, rekla je Zeynep.

Zeynep je istakla i kakos e sa učenjem neće zaustaviti, te da će sa svojim obrazovanjem nastaviti. 

- Imam mnogo godina, ali to nimalo nije važno, u najmanju ruku bit ću primjer svojim unucima i onima koji ne studiraju. Koliko ima mladih, neznalica ne studiraju, nek studiraju. Ne postoji starosna dob kad je u pitanju učenje. Ljudi kad me vide, iznanade se, kažem im da idem na ispite, pitaju kakve ispite, kažem ispite za srednju školu, budu iznenađeni. Nemojte biti iznenađeni, i vi idite, kaže sedamdesetpetogodišnjakinja.

Direktor javnog obrazovnog centra Sadrettin Doğan kaže da Zeynep svima treba da bude primjer.

-Naša sestra Zeynep je došla i rekla da je njeno obrazovanje ostalo nepotpuno, te da želi da upotpuni svoje obrazovanje. I mi smo kao udruženje uradili ono što je bilo potrebno kako bi joj pomogli, kazao je direktor. 

Zeynep je, nakon završene osnovne škole, željela završiti i srednju školu. 

- Zeynep je ustrajna, u četiri godine je završila srednju školu i dobila diplomu. Sada ima za cilj da studira na fakultetu, i ovo je naravno ustrajnost i trud naše sestre Zeynep. Zahvaljujemo joj se na ovoj ustrajnosti, kazao je direktor.

komentari (0)