Zbog ljubavi prema životinjama iz Istanbula preselio na selo

TURKIYE 25.10.2021, 11:08 25.10.2021, 11:20
Zbog ljubavi prema životinjama iz Istanbula preselio na selo
© AA

Mert Akkok je zbog svoje ljubavi prema životinjama, preselio iz najljepšeg turskog grada Istanbula, na selo.

Četrdesetosmogodišnji Akkok, vlasnik kompanije koja se bavi izvoznim savjetovanjem u sektoru zdravstva i turizma, se iz grada preselio na selo kako bi mogao da brine o životinjama koje je spasio i liječio. Mert svoju ljubav prema životinjama ne krije, a na zemljište veličine dva duluma, kako bi one  mogle živjeti u svom prirodnom staništvu, prilagodio je njima i njihovom načinu života. 

Na njegovom imanju se nalaze mačke, psi, galebovi, guske i konj. Mačke i galebovi žive na jednom dijelu, a ostale životinje na drugom dijelu imanja.

Sve životinje su, prisjeća se Akkok, bile napuštene, ranjene, bolesne ili stare. Pobrinuo se za njih, te svakoj životinji je dao ime, i o svakoj se posebno brine. Ranjene galebove, i one koji ne mogu da lete, koji se teško hrane, hrani on posebno, jednog po jednog. Osim što, navodi Akkok, s psima razgovara, on ih svaki dan ih vodi u šumu u šetnju.

- Odlučio sam da se preselim kada sam u svom stanu imao pet pasa. Nisam želio da uznemiravam komšije, i smatrao sam da treba da se preselim van grada, kaže Mert.

Istakao je i da je zadovoljan s novim načinom života, te da je sretan jer su sad i životinje opuštene i sretne.

- Nije mi bilo teško donijeti ovu odluku jer imam svoj posao. Svaki dan idem na posao i vraćam se ovamo. Trenutno imam 10 pasa, slijepog konja, imam guske, mačke i preko 40 galebova, kazao je Akkok.

Za sve te životinje je napravio za njih prirodno stanište u svom dvorištu. Kazao je i da se posebno brine o ishrani svake životinje, jer, 'gotova' hrana je nezdrava za životinje, ističe Akkok.

Mnogo voli životinje, kaže Mert, s njima razgovara, pije čaj, kahvu, ispriča im svoj dan, a mnogo mu nedostaju ukoliko je dugo odvojen od njih.

Svi njegovi ljubimci daju posebnu i simpatičnu reakciju, ali 'najluđu' reakciju definitivno daje konj, jer, još uvijek misli da je mali, kako kaže Mert, te se zaskoči na njega i grli ga, nekada do te mjere da ga sruši grleći. Veoma je povezan sa životinjama, bude mnogo tužan ukoliko neka od njih ugine. Mert ističe i da  se njegovim prijateljima sviđa njegov način života te da i oni kažu 'kamo sreće da i mi tako živimo'.

EnSonHaber/Balkan News

komentari (0)