Iza pjesme koja se pjeva na noći kane u Turskoj krije se priča koja tjera suze na oči

Čežnja Zeynep za roditeljima, koji su bili udaljeni tri dana i tri noći hoda, razboljela je prelijepu mladu, koja je nedugo zatim i pustila svoju dušu...

Upoznajmo Turkiye 29.11.2021, 13:21 19.01.2022, 15:22
Iza pjesme koja se pjeva na noći kane u Turskoj krije se priča koja tjera suze na oči
© Dirilis Postasi

Tradicija i običaji su nešto posebno u Turskoj, i nešto što Turci kao nacija ljubomorno čuvaju.

Čvrsto drže do svojih stavova, običaja i tradicije, a neki od običaja koji su specifični za to podneblje jesu i svadbeni običaji. Zaručnička bohča, pohode (op.a. miraz koji se nosi u muževu kuću), kupanje mlade u hamamu, noć kane, i nakon toga i svatovi.

Noć kane je jedan od običaja za koji su svi manje-više čuli. Zapaljivanje kane na rukama, ples i druženje samo ženskog dijela porodice i prijatelja nešto je taj običaj čini posebnim. No, uz tu noć vezuje se i pjesma "Yuksek Yuksek Tepeleri Ev Kurmasinlar", u slobodnom prijevodu znači "Neka ne grade kuću na visokim brdima". U nastavku pjesme pjeva se i: "Asrı asrı memlekete kız vermesinler", što bi u slobodnom prijevodu značilo "Ne dajite djevojke (ne udajite kćeri) u daleke zemlje"... 

Pjesma „Yuksek, Yuksek Tepelere Ev Kurmasinlar“ se pjeva na noći kane. A djevojke, buduće mlade, obično plaču na tu pjesmu, osim nje, plaču i svi prisutni.

Šta se krije iza pjesme: 

Iza te pjesme se krije teška i tužna priča mlade djevojke Zeynep, zbog koje je i uspostavljen običaj - pjevanja te pjesme, odnosno pjesme koju je zapravo Zeynep iz tuge pjevala. Prema pričama starosjedilaca Turske, u turskom gradu Tekirdagu živjela je ljepotica imena Zeynep. Zeynep, koja je bila san svakog momka, napunivši 16 godina otišla je na jednu svadbu gdje je srela ljubav svog života, ili je to ipak samo ona mislila.

Momak imena Ali i Zeynep su se zaljubili istog trenutka kad su se vidjeli.  Bila je to, kako se kaže, ljubav na prvi pogled. Naravno, kao i svi mladi, poželjeli su da se odmah vjenčaju. Njihove porodice su na to pristale, i ljepotica Zeynep se udaje za Alija. Sretna Zeynep je otišla sa svojim izabranikom da živi u jedno selo na brdu, udaljeno tri dana i tri noći od njenih roditelja. Nakon toga, Zeynep svoje roditelje nije vidjela čak sedam godina.

Čežnja za njima je bila bol koja probada njenu dušu, i svakim danom je bila sve više nepodnošljiva.  Kako bi malo ublažila svoju bol, Zeynep bi izlazila na to brdo, koje se nalazilo u njenoj avliji, i pjevala bi poznatu tursku narodnu pjesmu „Yuksek, Yuksek Tepelere, ev kurmasinlar“ što bi u slobodnom prijevodu značilo "Neka ne grade kuću na visokim brdima."

Kako je njena bol svakim danom bivala sve veća i veća, Zeynebin muž Ali, koji svoju Zeynep više nije volio kao prije, počeo je da je mrzi i udara. Mlada Zeynep nije mogla da podnese okrutno ponašanje svog muža, razboljeva se i "pada" u krevet'.

Kada su to čuli Zeynebini roditelji, odmah su otišli kod svoje kćeri, da je obiđu. Međutim, njeno stanje je bilo veoma loše. Zeynep je uprkos svome jako teškom stanju, u krevetu nastavila da pjeva istu pjesmu. Iako su došli, zakasnili su.  Roditelji nisu uspjeli ugasiti čežnju koja se godinama skupljala  u njenom srcu i duši. Ubrzo nakon toga, Zeynep umire na rukama svoje majke i oca. Od tog dana, na svakoj noći kane počinje običaj pjevanja pjesme „Yuksek, yuksek tepelere ev kurmasinlar“, što je bilo upozorenje roditeljima na to što je preživjela mlada Zeynep, da više nikada nijedna djevojka to ne doživi.

Dirilis Postasi/Balkan News

komentari (0)