U Beogradu otvorena izložba i predstavljena knjiga fotografija "Moja Bosna"

Izložba je otvorena u NGO Hubu, u centru Beograda, do 11. jula

MAGAZIN 05.07.2023, 10:48
U Beogradu otvorena izložba i predstavljena knjiga fotografija "Moja Bosna"
© AA

 Izložba fotografija nastalih između 1992. do 1995. godine "Moja Bosna" fotografa Miloša Cvetkovića otvorena je sinoć u Beogradu. 

Izložbu prati i knjiga istog naslova, a fotografije i knjiga prestavljaju priču o ratu u Bosni i Hercegovini, u onim njenim dijelovima koje je Cvetković, prema riječima književnika Darka Cvijetića, autora uvodnog teksta knjige "Moja Bosna" - na svojim fotograskim hodočašćima uspio da obuhvati.

Fotografije su nastale prije svega u istočnoj, zapadnoj i centralnoj BiH, ali u knjizi se nalazi i nekoliko fotografija iz Crne Gore i Hrvatske gdje je dio ljudi iz BiH morao u izbjeglištvo.

U uvodnom tekstu naglašeno je da Cvetkovićeva knjiga pogled ratnog fotografa koji je imao pristup samo jednoj strani u ratu, zbog čega to nije sveobuhvatna priča o ratu u BiH, već samo mali dio priče o ratu u kojem je za manje od četiri godine ubijeno oko 100.000 ljudi, u kojem je glavni grad države bio u potpunoj opsadi 44 mjeseca tokom kojih je ubijeno 11.000 njegovih stanovnika.

- Rat se ne može preživeti netaknut, rat je uzidan u oči nove generacije i precizan je slikopis Cvetkovićevog tkanja po viđenom. Nema nekažnjeno viđenih užasa, nema zaborava za jednom pogledani jad i bedu ljudsku, naveo je Cvijetić u svom uvodu za Cvetkovićevu knjigu.

Izložba od dvadesetak fotografija od kojih su neke ikonične, a sve zajedno izratito potresne, prikazuje između ostalog scene protjerivanja Bošnjaka iz Prijedora, protjerivanje Bošnjaka i odlazak dijela Srba iz Skelana, protjerane Bošnjake iz Trebinja u izbjeglištvu u Rožajama i evakuaciju Bošnjaka, žena, djece i staraca i Srebrenice u organizaciji UN.

Izložba je otvorena u NGO Hubu, u centru Beograda, do 11. jula.

komentari (0)