ANALIZA -  Nevakcinisani crnogorski premijer poziva na vakcinaciju

Crna Gora, kao najmanja balkanska država, preuzela je globalno liderstvo po broju zaraženih od COVID-19

Analize 03.11.2021, 10:19 03.11.2021, 10:35
ANALIZA -  Nevakcinisani crnogorski premijer poziva na vakcinaciju
© AA

Iako se broj novozaraženih koronavirusom iz dana u dan povećava, interesovanje za vakcinaciju u Crnoj Gori je nikad slabije. To je rezultat neefikasne kampanje za promociju imunizacije, ali i drugih brojnih razloga.

U Crnoj Gori je u oktobru prvu dozu vakcine protiv koronavirusa primilo 12.976 građana, što je na mjesečnom nivou najmanje od početka masovne vakcinacije koja je počela 4. maja. U poređenju sa septembrom, kada je prvom dozom vakcinisano 33.145 osoba, u oktobru je taj broj 2,5 puta manji. Najviše vakcinisanih prvom dozom na mjesečnom nivou registrovano je u maju, kada su vakcinisane 92.863 osobe.

Interesovanje za vakcinu u odnosu na početak kampanje smanjeno za čak osam puta

Dnevni prosjek vakcinisanih prvom dozom u oktobru je bio 418, što je takođe najmanja vrijednost od početka masovne vakcinacije u Crnoj Gori. U septembru je dnevni prosjek vakcinisanih prvom dozom iznosio 1.104, dok je najveći dnevni prosjek vakcinisanih prvom dozom zabilježen u maju, kada je u prosjeku bilo 3.317 vakcinisanih prvom dozom vakcine protiv COVID-a 19.

Zatvoreni brojni punktovi za vakcinaciju

Zdravstvene vlasti Crne Gore kasnile su sa nabavkom vakcina, pa je masovna vakcinacija krenula 4. maja ove godine. Tada je širom države otvoreno oko 140 punktova za vakcinaciju. Posljednjih mjesec dana, usljed pada interesovanja za imunizaciju, brojni punktovi su zatvoreni. Vakcina ima više nego dovoljno, do sada je nabavljeno preko 1,2 miliona vakcina, a skoro sedmično stižu donacije od strane država partnera. Ipak, sve to nije dovoljno da bi se građani odlučili za masovnu vakcinaciju i tako dali doprinos da Crna Gora stigne do kolektivnog imuniteta.

Revakcinisano 39,3 odsto stanovništva

Prvu dozu vakcine do danas, primile su 257.973 osobe ili 41,6 odsto, a drugu 243.978 ili 39,3 odsto ukupnog stanovništva. U Crnoj Gori u posljednja 24 sata prvu dozu vakcine primilo je 455 osoba, a revakcinisano je 540. Treću dozu u posljednja 24 sata primile su 1.083 osobe, a do sada ukupno 12.892, što je 2,1 odsto od ukupnog broja stanovnika.

Ukoliko se nastavi ovom dinamikom, Crna Gora ni za godinu dana neće uspjeti da revakciniše potreban procenat stanovništva od 85 odsto, koliko je prema analizama stručnjaka neophodno za adekvatnu kolektivnu zaštitu.

Kampanja gotovo neprimjetna

Jedinstvene masovne kampanje, kojom bi se građani informisali o potrebi da se vakcinišu kako bi izbjegli teže posljedice zaraze koronavirusom, skoro i da nema. Ovakvo stanje dodatno ide na ruku antivakserima i osobama koje su sklone teorijama zavjere. Ono što bi ipak trebalo biti upozoravajuće jeste zvanično saopštenje Instituta za javno zdravlje, da su svi preminuli od posljedica COVID-19 koji su imali 40 i manje godina, bili nevakcinisani. Upravo na ovim činjenicama bi se morala graditi još snažnija kampanja u cilju promovisanja vakcinacije.

Nevakcinisani crnogorski premijer poziva na vakcinaciju

Dodatnu konfuziju cjelokupnoj situaciji vezano za imunizaciju daje crnogoski premijer Zdravko Krivokapić. On je jedan od rijetkih državnika na tlu Evrope koji odbija da se vakciniše, dok s druge strane, poziva na vakcinaciju. Njegove odgovore da ima visok nivo antitijela i da zbog toga neće da se vakciniše, građani slušaju već više od godinu. Premijer Krivokapić je pri tom u više navrata kršio epidemiološke mjere tokom crkvenih skupova kojima je prisustvovao - od nenošenja maske do pričešćivanja istom kašikom.

 Globalni lideri po broju zaraženih

Crna Gora, kao najmanja balkanska država, preuzela je globalno liderstvo po broju zaraženih od COVID-19. Nakon nekoliko mjeseci u vrhu, Crna Gora je sada prva sa 145.314 inficiranih od početka pandemije, odnosno 23.437 na 100.000 stanovnika. No nasuprot visokom broju inficiranih, odziv na vakcinaciju je sve slabiji, piše AA.

komentari (0)