( FOTO + VIDEO) Borac lavljeg srca: Iman Drugović dvostruka državna prvakinja u kickboksu

Iman Drugović ima jedanaest godina i učenica je šestog razreda O.Š. Šejh Muhamed ef. Hadžijamaković u Sarajevu. Od svoje devete godine bavi se kickboxom i dvostruka je državna prvakinja u svojoj kategoriji...

Reportaže 04.07.2021, 11:22 15.09.2021, 16:30

Iman Drugović,  jedanaestogodišnja djevojčica, dvostruka je šampionka Bosne i Hercegovine u Kickboksu u svojoj kategoriji. Osim državnog prvenstva na Palama, kojim je postala dvostruka šampionka BiH, ova djevojčica je pobijedila i na Evropskom kupu u Beogradu, gdje je osvojila pehar, zatim je osvojila državno prvenstvo u Tešnju ali i Međunarodno takmičenje u kickboksu održano u sarajevskom naselju Ilidža.

Priča o kickboksu ove djevojčice počela je sa njenih devet godina. Iman je, kao i svaka djevojčica, pokušala da se bavi baletom i plesom, međutim, u tome nije pronašla sebe. 

- Probala sam balet. Možda, dva tri dana i stvarno mi se nije svidjelo. Jedino što smo radili smo sjedili i slušali pjesme. To meni nije nešto. Ples mi se, inekako, svidio ali kickboks mi je ljepši i zabavniji. Kickboks je ljubav, priča Iman Drugović za Balkan News.

Ova djevojčica je oduvijek tražila neki borilački sport u kojem bi mogla iskazati sebe. I pronašla je.  Upisala se u Kickboxing klub "Panter" i krenula sa osvajanjem. 

- Oduvijek sam željela da se bavim nekim borilačkim sportom ali nisam znala kojim pa sam okusila malo kickbox. Veoma mi se svidjelo jer je imalo nešto posebno, priča Iman.

Ono što je posebno za nju u ovom sportu je sve jer, kako priča ona, zna da se odbrani ako je neko napadne. A drag joj je kickboks i zbog uspijeha koje je osvajala.

Da bi postala šampionka Bosne i Hercegovina, Iman nam ističe, da je bilo veoma teško.

- Bilo je potrebno puno snage i volje. Bilo je puno odricanja, priča Iman.

Izaći na tatami i boriti se sa najjačim kickboksašima iz drugih država jedan je neopisiv osjećaj. A svaka pobjeda dokaz je da se uloženi trud isplatio.

- Ima mnogo treme ali kada počne borba, stvarno, ta trema nestane. Osjećaj pobjede je neopisiv. Imam tu neku sreću što znam da sam uspjela ono što sam htjela da uspijem i da se moj trud isplatio, dodaje jedanaestogodišnjakinja.

Uz tremu prisutan je, priča nam sagovornica, i strah. No, taj strah nestaje čim počne borba.

- Prvi put kada sam bila sa nekim u borbi a ko je viši od mene, tada je to bio nemoguć i neopisiv strah. Tada sam mislila:’Jao, vidi koliko je viša od mene, ja ovo stvarno ne mogu - vidi mene kako sam mala’. Ali, kada sam se počela boriti, stvarno, nisam vidjela razliku između starijeg i mlađeg, govori Iman.

Prisjeća se sagovornica i svoje prve pobjede na Evropskom kupu u Beogradu. Ta pobjeda ostala je urezana u sjećanje.

- Moja prva pobjeda je bila začuđujuća. Nisam znala da ću pobijediti. Ja sam mislila da nemam dovoljno kondicije. Mislila sam da ću pasti na pod. To je bilo u Beogradu, Evropski kup. Djevojka je bila starija od mene ali, eto, uspjela sam i pobijedila sam, sjeća se Iman i poručuje svim dvojčicama ili onima koje žele da treniraju neki borilački sport da “okuse kickboks”, jer je to za nju najbolji borilački sport.

Iman sa svojim treninzima nastavlja dalje. Nastavlja osvajati kupove, prvenstva i brojna druga takmičenja. A kako nam je i sama rekla: “Ovo je tek početak.”

- Možete puno da očekujete, zato što ću se ja potruditi da dam sve od sebe, završava Iman Drugović, jedanaestogodišnja šampionka BiH u kickboksu u njenoj kategoriji.

Piše: Elmina Muhić

Video&Foto: Vedad Kamenjašević/Balkan News

komentari (2)
Sean Jokic Prije 3 godina
Iman je champion svjeta. Sa njenom voljom i teskim radom pokazuje da nista nije nemoguce. Morate voliti sport kojim se bavite da bih uspjeli. Iman pokazuje svoju ljubav prema kickboksu i zeli da pokaze svima da sa upornim radom sve je moguce. Zahvaljuci svojim roditeljima a narucito babi Nermin Drugovicu koji pomaze u treningu kod kuce.
Iman Drugovic ce biti champion svjeta u kickboksu.
Seid Prije 3 godina
Šampionka