Jazexhi: Historija Balkana puna je lažnih priča, tvrdnji i narativa

Intervju 05.05.2021, 14:01 05.05.2021, 14:14
Jazexhi: Historija Balkana puna je lažnih priča, tvrdnji i narativa

Albanski historičar i pisac Olsi Jazexhi rekao je da priznanje zapadnih zemalja događaja iz 1915. godine kao "armenski genocid", a ignoriranje genocida osmanskih muslimana na Balkanu nanosi štetu muslimanima koji žive na Kosovu i u Albaniji. U razgovoru za Balkan News, Jazexhi je izjavio da je razlog zbog kojeg su armenske tvrdnje vraćene na dnevni red,  jačanje Turske koje stvara strah na Zapadu. 

Balkan News:  Kako gledate na Bidenove stavove o događajima iz 1915?

Jazexhi: Odluka kojom administracija Joea Bidena događaje iz 1915. godine klasificira kao „genocid nad Armencima“ je jedan vid pritiska američke administracije na Republiku Tursku i njenu novu vanjsku politiku u regiji. Američka administracija je zabrinuta zbog sve jačeg položaja Turske u regiji. Postavljanje ruskog raketnog sistema S-400 i borba Turske protiv duboko-državne mreže Gulenovog pokreta izazvali su mnogo zabrinutosti na Zapadu. Današnja Turska se više ne ponaša kao kolonija NATO-a, već kao neovisna i suverena zemlja kojoj su nacionalni interesi na prvom mjestu. Turska više nije marioneta u rukama Amerikanaca, kao što je bila tokom 1980-ih. Štaviše, uspješna podrška Turske Azerbejdžanu tokom posljednjeg rata oko Nagorno-Karabaha, njeno suprotstavljanje Grčkoj, podrška libijskoj vladi itd. pokazuje zapadu da današnji Turci više ne šute zbog stabilnosti u svom okruženju. Podrška Turske Azerbejdžanu koja je rezultirala pobjedom Turaka nad armenskim okupatorima podigla je mnoga zvona za uzbunu na Zapadu. Tokom proteklih 30 godina, armenskoj državi je bilo dozvoljeno da se izvuče sa počinjenim ubistvima, masovnim atentatima i etničkim čišćenjem Azeri Turaka iz njihove domovine. Ali uspješna kampanja Turske i Azerbejdžana protiv armenske ilegalne invazije na azerbejdžanski teritorij zabrinula je mnoge antimuslimanske imperijalističke krugove na Zapadu. Turska i njena vojska dokazali su svijetu da današnja Turska više nije bolesnik u Europi, sa kojim bi se kršćanske sile mogle igrati i raditi šta žele. Pod vodstvom predsjednika Recepa Tayyipa Erdoğana, Turska je postala neizostavan igrač u međunarodnoj politici. Od Libije do Nagorno Karabaha, Turska je svijetu pokazala da predstavlja muslimansku silu u usponu na Mediteranu, Kavkazu i na Balkanu, te da više neće dopuštati zlostavljanje svojih susjeda kao što je to bio slučaj tokom proteklih 100 godina.

Odluka američke administracije da „prizna genocid nad Armencima“ dio je odgovora Zapada na jačanje Turske u međunarodnoj geostrateškoj konkurenciji za moć na Mediteranu. Američka administracija pridružila se Francuskoj i moćnom armenskom lobiju koji u posljednjih 100 godina čini sve kako bi manipulirao zapadnim vladama i prisilio ih da ratuju sa Turcima i tako pomogao armenskim ekstremistima da stvore Veliku Armeniju na Kavkazu kroz masovna ubistva i etničko čišćenje muslimana.

Balkan News:  Muslimani na Balkanu su preživjeli brojne genocide u novijoj historiji. Kako muslimani na Kosovu i u Albaniji gledaju na ovo pitanje?

Jazexhi: Muslimani na Balkanu su patili i nastavljaju patiti od islamofobnih režima koje je Zapad uspostavio tokom posljednjih 100 godina. Nakon Berlinskog kongresa 1878. godine, milioni muslimana ubijeni su ili protjerani sa Balkana. Muslimani su masakrirani u Grčkoj, Bugarskoj, Srbiji, Crnoj Gori, a nove nacionalne države koje je Evropa stvorila na Balkanu nastale su na masovnim ubistavima i genocidu. Mnogi muslimani na Kosovu i u Albaniji osjećaju se uvrijeđeno kada vide kako zapadne vlade usvajaju zakone o „genocidu nad Armencima“, ali niko od njih se ne sjeća zločina koje su kršćanske vojske sa Balkana počinile nad osmanskim muslimanima u periodu od 1912. do 1918. godine. Nažalost, zahvaljujući francuskoj i američkoj propagandi, neki ljudi na Kosovu i u Albaniji vjeruju da su Osmanlije zaista počinili genocid nad Armencima 1915. godine. Pitanje „genocida“ u današnje vrijeme koriste neprijateljske sile jedna protiv druge. Čujemo za „genocid nad Armencima“, ali ne čujemo o genocidu nad muslimanima na Balkanu, u Alžiru, niti o uništavanju domorodaca u Sjedinjenim Američkim Državama ili trgovini robovima u Africi. Razlog zbog kojeg zapadne vlade usvajaju zakone u ime Armenije a protiv Turske, a ne protiv onoga što su Armeni radili proteklih godina sa muslimanima iz Azerbejdžana, jednostavno je licemjeran i politički.

Balkan News: Možete li se sjetiti slične situacije u balkanskoj historiji kada je napadnuta strana optužena za izvršavanje genocida?

Jazexhi: Historija Balkana puna je lažnih priča, tvrdnji i narativa. Nacionalno-katolički i pravoslavni šovinisti izmislili su mitove o „turskom ili muslimanskom genocidu“ nad lokalnim kršćanima kako bi potaknuli mržnju i opravdali svoje zločine nad muslimanima. Tokom prvog balkanskog rata, kada su vojske Srbije, Grčke, Bugarske i Crne Gore masakrirale muslimane Balkana, korišten je mit o „ugnjetavanju kršćana“ da bi se legalizovali zločini nad muslimanima. Tokom ratova u Jugoslaviji, srpski i katolički šovinisti koristili su historijske tvrdnje o genocidu i progonu kako bi opravdali svoje zločine. Kada je Ratko Mladić masakrirao muslimane u Srebrenici, on je, kao i armenski premijer Nikol Pašinjan, opravdavao svoje ratne zločine ratom odmazde protiv muslimanskih Turaka. Priznavanje „genocida nad Armencima“ počinjenog od strane Osmanlija opasan je potez za budućnost mira i vjerskog suživota na Balkanu, Anadoliji i Kavkazu. Iznošenjem priče o „armenskom genocidu“ administracija Joea Bidena dala je političku podršku ratnim pričama iz prošlosti koje bi naš moderni svijet trebao zacijeliti i zaboraviti.

İbrahim H. Aydoğan/ Balkan News 

Preveo: Mirnes Baltić 

komentari (0)