486. godišnjica Gazi Husrev-begove medrese

Gazi Husrev-begova medresu je 8. januara 1537. godine utemeljio Gazi Husrev-beg

BiH 06.01.2023, 15:45 08.01.2023, 19:33
486. godišnjica Gazi Husrev-begove medrese
© AA

U Sarajevu je danas održana svečana akademija u povodu 486. godišnjice Gazi Husrev-begove medrese na kojoj je istaknut značaj ove odgojno-obrazovne ustanove za cijelo društvo i državu. 

Svečanoj akademiji održanoj u amfiteatru Gazi Husrev-begove medrese prisustvovali su zamjenik reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH prof. dr. Enes ef. Ljevaković, muftija sarajevski prof. dr. Nedžad Grabus, v.d. direktora Gazi Husrev-begove medrese Dževad Pleh, profesori ove ustanove te brojni nekadašnji učenici Gazi Husrev-begove medrese i njihove porodice.

V.d. direktora Gazi Husrev-begove medrese Dževad Pleh ovim povodom istakao je da je ova odgojno-obrazovna ustanova više od same škole, piše AA. 

- Gazi Husrev-begova medresa je vršeći svoju misiju i ulogu na polju odgoja i obrazovanja kroz vijekove u svijesti našeg naroda postala više od škole, postala je simbol, paradigma, njegovo srce. U Gazi Husrev-begovoj medresi se uči sve što se uči u drugim školama, ali ona još izvršava i programske zadatke i ciljeve Islamske zajednice koji se posebno tiču duhovnog profiliranja njenih učenika gdje se kuranski imperativ učenja u ime Boga, ikre bismi rabbike, shvata kao etički odgovorno učenje koje čuva i poštuje moralne principe i koje teži Božijem zadovoljstvu, kazao je Pleh.

Zamjenik reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH prof. dr. Ljevaković istakao je da je tokom ovih pet stoljeća Gazi Husrev-begova medresa odškolovala na desetine hiljada učenika.

- Na taj način je obrazovala našu ulemu i stručnjake različitih profila koji su obavljali i danas obavljaju odgovorne funkcije u našem društvu, rekao je Ljevaković te dodao: "Prilika je ovo i da se sjetimo i velikog Gazi Husrev-bega koji je ostavio iza sebe brojne hajrate i brojne vakufe koje mi i danas koristimo i koji služe svojoj svrsi. Naravno, djelo Gazi Husrev-bega je inspirativno za nas u svakom pogledu, posebno u onom dijelu njegovog odnosa prema imovini koju je posjedovao, a koju je uvakufio za potrebe siromašnih i potrebe učenika, biblioteka, istraživanja."

Na svečanosti su dodijeljena i posebna priznanja za afirmaciju ove odgojno-obrazovne ustanove, a ove godine laureati su dr. Munir Mujić i prof. Ismet Veladžić.

Gazi Husrev-begova medresu je 8. januara 1537. godine utemeljio Gazi Husrev-beg. Zgrada Gazi Husrev-begove medrese osmišljena je kao polivalentan i reprezentativan objekat u kome je centralno mjesto dato prostoru za nastavu (dershana), a nizovima krilnih prostorija namijenjen rezidencijalni karakter. Odlukom samog osnivača medresa je smještena u samo srce sarajevske čaršije.

komentari (0)