Aliyevim: "Zainteresirani smo za sektor energetike u BiH

Azerbejdžan je prijateljska zemlja s kojom je Bosna i Hercegovina danas otvorila novo, efikasnije poglavlje u međusobnim odnosima, izjavila je predsjedavajuća Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović

BiH 13.04.2023, 13:50 13.04.2023, 14:48
Aliyevim: "Zainteresirani smo za sektor energetike u BiH

Mogu reći da će se povećati naša trgovinska razmjena. Zainteresirani smo za investicije u vašoj zemlji, posebno u sektoru energetike, izjavio je predsjednik Republike Azerbejdžan Ilham Aliyev tokom prve zvanične posjete Bosni i Hercegovini. 

Aliyeva je ranije danas ispred zgrade Predsjedništva Bosne i Hercegovine u Sarajevu dočekala predsjedavajuća Željka Cvijanović, a potom je uslijedio susrеt sa predsjedavajućom i članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željkom Cvijanović, Denisom Bećirovićem i Željkom Komšićem.

Aliyev je nakon sastanka istakao da su imali priliku da razgovaraju o mnogim važnim pitanjima, posebno o produbljivanju bilateralne saradnje.

"Razmijenili smo brojna viđenja i moguće načine saradnje. Uspostavili smo dobre političke konsultacije koje su podigle našu saradnju kao i kroz međunarodne organizacije. Također podržavamo jedni druge i to je vidljivo i danas, naročito kada govorimo o pitanjima teritorijalnog integriteta Azerbejdžana tokom armenske okupacije. Pozicija vaše zemlje po tom pitanju je bila od važnosti za nas. Prije dvije i po godine Azerbejdžan je obnovio svoj teritorijalni integritet. BiH je istupila naprijed te je podržala naše napore. Želim se zahvaliti vašoj zemlji na poziciji prijateljstva i bratstva. Azerbejdžan po svim pitanjima, uključujući teritorijalni integritet BiH, podržava vašu državu i njene interese", kazao je Aliyev na konferenciji za novinare.

Naglasio je da će dvije države nastaviti dodatno produbljivati odnose u mnogim oblastima, istakavši važnost Zajedničke deklaracije o strateškom partnerstvu koju su potpisali tokom posjete Sarajevu.

"Danas otvaramo novo poglavlje u našim odnosima u okviru ove službene posjete. Zajedničkom deklaracijom o strateškom partnerstvu utvrđeni su novi pravci saradnje. Mi ćemo i dalje svakako održavati politički dijalog", dodao je Aliyev.

Istakao je da će posebna pažnja biti posvećena ekonomskim odnosima, piše AA. 

"Kada je u pitanju ekonomija, postojaće nove inicijative. Uspostavit ćemo zajedničku ekonomsku komisiju. Razgovarali smo o konkretnim projektima i odlučili smo da uspostavimo radne grupe koje će uskoro poduzeti konkretne mjere. Strateško partnerstvo je za nas izuzetno važno. Uvjeren sam da će Bosna i Hercegovina i Azerbejdžan nastaviti kretati se naprijed kao istinski strateški partneri", rekao je Aliyev te dodao:

"Mogu reći da će se povećati naša trgovinska razmjena. Mi smo tražili konkretne investicijske projekte u vašoj zemlji. Zainteresirani smo za investicije u vašoj zemlji, posebno u sektoru energetike. Uložili smo jako puno u infrastrukturne projekte u susjednim zemljama. Povezivanje južnog Kavkaza i Balkana je od velike važnosti za nas. Potpuno je prirodno da produbimo našu saradnju. Siguran sam da ćemo napraviti konkretne korake u tom pravcu", kazao je Aliyev.

Napomenuo je također da je Bosna i Hercegovina od velikog interesa za Azerbejdžan.

"Razgovarali smo također i o interkulturalnom dijalogu i njegovom produbljivanju. Ova sfera može biti zanimljiva za zajedničko djelovanje jer smo mi multietničke i multireligijske zemlje", rekao je predsjednik Republike Azerbejdžan te na kraju poručio: " Baku i Sarajevo su sestrinski gradovi i nakon ovog sastanka, uvjeren sam da će se naše prijateljstvo dodatno povećati", rekao je Aliyev.

Azerbejdžan je prijateljska zemlja s kojom je Bosna i Hercegovina danas otvorila novo, efikasnije poglavlje u međusobnim odnosima, izjavila je predsjedavajuća Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović, nakon sastanka s azerbejdžanskim predsjednikom Ilhamom Aliyevim koji boravi u Sarajevu. 

Cvijanović je na zajedničkoj konferenciji za novinare izjavila da je Aliyev brzim odgovorom nakon upućenog poziva došao u BiH, čime je dokazao da je prijatelj svih naroda koji žive u BiH.

"Odlučili smo da, nakon određenih intervencija koje smo u prethodnom periodu imali, danas otvorimo novu stranicu u našoj saradnji i možemo reći novo, efikasnije poglavlje u našim odnosima", izjavila je Cvijanović.

Iskoristila je priliku da se zahvali Azerbejdžanu i predsjedniku Aliyevu na, kako je kazala, nesebičnoj podršci koju su pružili BiH u izazovnim vremenima, posebno 2014. godine kada se BiH suočila s velikim poplavama, ali i za vrijeme pandemije koronavirusa.

"U prethodnom periodu radili su predano na podršci našoj socijalnoj infrastrukturi. Intervenisali smo prema nekoliko gradova gradeći i rekonstruišući određene objekte koji su izuzetno važni za naše društvo. Na taj način je rekonstruisan Pedijatrijski centar u Banjoj Luci, Dom zdravlja u Kotor Varoši, napravljen 'Park prijateljstva u Sarajevu', Centar za slijepu i slabovidnu djecu i omladinu u Sarajevu također, ali nakon ove pomoći odlučili smo da napravimo novi vid komunikacije i saradnje", rekla je Cvijanović.

Cvijanović je rekla da su delegacije BiH i Azerbejdžan utvrdile u kojim oblastima mogu razvijati odnose, a to su naprije oblasti energetike, transporta, turizma...

"Radićemo na sagledavanju naših mogućnosti. Danas smo se dogovorili, a ovo je prilika i da obavijestimo sva naša resorna ministarstva da pripreme adekvatne liste potencijalnih projekata ili ono što su naša interesovanja, gdje želimo da vidimo ulaganja i saradnju s Azerbejdžanom. Azerbejdžan je prijateljska zemlja i to ne moramo pokazivati ni dokazivati. Želimo da pokažemo da ćemo u budućnosti djelovati kao prijatelji jedni drugima, da ćemo se podržavati i na međunarodnoj pozornici, a da ćemo bilateralne odnose dovesti do tog nivoa da budemo zadovoljni i jedni i drugi", poručila je Cvijanović.

Bosna i Hercegovina i Azerbejdžan potpisali su danas u Sarajevu Zajedničku deklaraciju o strateškom partnerstvu.

Deklaraciju je ispred BiH potpisala Cvijanović, a u ime Azerbejdžana Aliyev, koji boravi u zvaničnoj posjeti BiH.

"Odlučili smo da budemo strateški partneri i sigurna sam da ćemo se ponašati na taj način. Ova deklaracija će nam omogućiti da imamo bolje političko razumijevanje, političke konsultacije, omogućit će nam da imamo bolju ekonomsku saradnju, uvezivanje naših biznisa i naših institucija na tome da dođemo do boljih ekonomskih blagodeti i naravno, poslužit će nam kao osnova za bolju, unaprijeđenu bezbjednosnu saradnju što je interes cijelog svijeta", izjavila je predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović nakon potpisivanja deklaracije.

komentari (0)