Almir Muminović: "Bio je fino dijete, mislim da još nije imao ni prvu curu"

BiH 07.07.2022, 11:22 16.10.2023, 10:11
Almir Muminović: "Bio je fino dijete, mislim da još nije imao ni prvu curu"
© Balkan News

U selu Barakovići kod Skelana Almir Muminović živio je sa svojom porodicom. Majka, otac i sedamnaestogodišnji brat Elvir vodili su jedan lijep i sretan život. No, sve to prekinula je agresija na Bosnu i Hercegovinu za koju, kaže Muminović, nisu vjerovali ni da će se desiti.

Iz svog toplog doma Almir sa porodicom odlazi iz Barakovića u obližnja sela gdje su se osjećali sigurnije. Tu provode sve do aprila 1993. godine i do sveopšte ofanzive nakon čega se pomijeraju u gradsko jezgro Srebrenice. 

Već 11. na 12. juli Almir sa bratom Elvirom odlazi preko šume. Svjedoče granatiranjima i pucanjima. Pomažu ranjenicima i dolaze do zloglasne zasjede „Bukva“, gdje počinje pucanje.

Almir je, priča za Balkan News, legao na jednu stranu, a njegov brat Elvir na drugu. Kada je pucnjava prestala Almir svog brata više nije mogao pronaći. Dozivao ga je, ali nije ga bilo. Bio je to i posljednji put da su se dvojica braće vidjeli.

- Bio je fino dijete. Fin momak. Ne znam da se nekad s nekim posvađao, potukao. Mlad. Dijete u razvoju. Nesvjestan bilo čega. Mislim da nije imao ni prvu curu. Dijete, priča Muminović i dodaje da je nada da je brat živ postojala uvijek. Sve, dodaje on, dok u aprilu ove godine nisu došli rezultati DNK analize i identifikacije. 

Almir Muminović ove godine u mezarju Memorijalnog centra Potočari ukopava svog brata Elvira, koji je imao samo 17 godina kada je poginuo. 

Cijelu priču Almira Muminovića pogledajte u videu: 

Piše: Elmina Muhić 

komentari (0)