Ambasada Republike Turske nakon sjednice NSRS: Korake RS-a smatramo štetnim za ustavni okvir BiH

- Nastavit ćemo doprinositi mirnoj i prosperitetnoj budućnosti BiH i podržavati njen suverenitet i teritorijalni integritet, naveli su na Twitter nalogu Ambasade Republike Turske u Sarajevu.

BiH 11.12.2021, 16:40
Ambasada Republike Turske nakon sjednice NSRS: Korake RS-a smatramo štetnim za ustavni okvir BiH
© AA

Povodom posebne sjednice Narodne skupštine RS-a, koja je održana jučer a na kojoj su poslanici izglasali zaključke o povlačenju RS iz ustavnopravnog poretka BiH, reagovala je i Ambasada Republike Turske u Sarajevu. Iz turske ambasade naveli su kako će nastaviti doprinositi mirnoj i prosperitetnoj budućnost BiH te podržavati njen suverenitet i teritorijalni integritet. 


- Dijelimo stav mnogih koji nedavne korake koje je poduzela RS, uključujući posljednji korak u Narodnoj skupštini RS, smatraju štetnim za ustavni i pravni okvir BiH. Ovo vidimo i kao izazov za mir, stabilnost i prosperitet u BiH i regionu. Građani BiH očigledno ne žele sukob, već ekonomski prosperitet. Stoga je potrebno obnoviti funkcionalnost institucija, zapaljivu retoriku i djelovanje treba zamijeniti dijalogom, a fokus treba biti na ekonomskom razvoju. Nastavit ćemo doprinositi mirnoj i prosperitetnoj budućnosti BiH i podržavati njen suverenitet i teritorijalni integritet, naveli su na Twitter nalogu Ambasade Republike Turske u Sarajevu.

Podsjetimo, na jučerašnjoj posebnoj sjednici NSRS-a, raspravljalo se o prijenosu nadležnosti sa državnih institucija na entitet RS, isključenjem iz zajedničkih institucija OSBiH, porezne uprave kao i pravosudnih institucija. 

Balkan News 

komentari (0)