Ambasada SAD-a u BiH: RS će pričom o nezavisnosti uništiti samu sebe

Iz američke ambasade su poručili da je dodjela priznanja Putinu odbacivanje vrijednosti euroatlantske zajednice i međunarodnog poretka baziranog na pravu

BiH 09.01.2023, 14:23
Ambasada SAD-a u BiH:  RS će pričom o nezavisnosti uništiti samu sebe
© AA

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Bosni i Hercegovini oglasila se povodom dodjeljivanja priznanja ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu i obilježavanja 9. januara, takozvanog Dana Republike Srpske, kojeg je Ustavni sud Bosne i Hercegovine u dva navrata proglasio neustavnim. 

- Odluka Milorada Dodika da daruje i nagradi Vladimira Putina, čovjeka koji je pokrenuo ničim izazvanu invaziju na Ukrajinu koja je rezultirala smrću hiljada civila i masovnim uništavanjem infrastrukture je za osudu, navodi se u saopštenju.

Iz američke ambasade su poručili da je to odbacivanje vrijednosti euroatlantske zajednice i međunarodnog poretka baziranog na pravu.

- Također, odluka gospodina Dodika da proslavi Dan Republike Srpske na 9. januar je ilegalna. Ona krši odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine prema kojoj je obilježavanje neustavno. Član III Dejtonskog sporazuma je jasan: Republika Srpska mora u potpunosti poštovati odluke institucija Bosne i Hercegovine, uključujući obavezujuće odluke Ustavnog suda, bez obzira sviđale im se one ili ne. Pozivi na nezavisnost RS-a, koji su ponovljeni jučer sa lažnim tvrdnjama o ovlastima i pokušajima da se podriva država Bosna i Hercegovina gura državu na opasan put. Republika Srpska će samo uništiti sebe i one oko sebe gurajući priču o nezavisnosti, poručili su iz ambasade SAD-a u Bosni i Hercegovini.

komentari (0)