Američki senatori zatražili jačanje NATO-a u BiH

BiH 05.08.2022, 12:01
Američki senatori zatražili jačanje NATO-a u BiH
© AA

Šest američkih senatora predložilo je usvajanje zakona po kojem bi se Sjedinjene Američke Države zalagale za jačanje vojne misije NATO saveza u Bosni i Hercegovini, posebno ako Rusija blokira ponovno odobrenje misije EUFOR-a u Ujedinjenim nacijama.

Prema pisanju N1, senatorka Jeanne Shaheen, članica Komiteta za vanjske poslove američkog Senata i predsjednica Podkomiteta za Evropu i regionalnu sigurnosnu saradnju, predstavila je skupa sa senatorom Rogerom Wickerom nacrt “Zakona o demokratiji i prosperitetu zapadnog Balkana” koji ima podršku predstavnika iz obje stranke.

Inicijativu su podržali i Thom Tillis, Dick Durbin, Ben Cardin te Chris Van Hollen.

Ovaj zakon bi trebao podržati ekonomski razvoj u regionu kroz inicijative o infrastrukturi, trgovini i borbi protiv korupcije, uključujući kodifikaciju sankcija za odvraćanje destabilizujućih aktivnosti na Zapadnom Balkanu.

Održavanje punog mandata snaga Evropske unije (EUFOR) u Bosni i Hercegovini u interesu je nacionalne sigurnosti SAD-a, navedeno je u nacrtu.

Sjedinjene Američke Države se pozivaju da iskoriste svoj utjecaj kako bi pozvale NATO savez i EU da preispitaju svoje misije i položaj u BiH i preuzmu proaktivnu ulogu u uspostavljanju sigurnog okruženja, posebno u smislu odbrane.

Navodi da bi se SAD trebale zalagati u NATO savezu za planiranje i podršku međunarodnim vojnim snagama za održavanje sigurnog okruženja u zemlji “posebno ako Rusija blokira ponovno odobrenje misije EUFOR-a u Ujedinjenim nacijama”, te za jačanje sjedišta NATO-a u Sarajevu.

“Šest zemalja Zapadnog Balkana (Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Crna Gora, Sjeverna Makedonija i Srbija) čine pluralističku, multietničku regiju u srcu Evrope koja je ključna za evropski mir, stabilnost i prosperitet“, naveli su senatori u prijedlogu.

komentari (0)