Bećirović: Najbolji dani saradnje između Turkiye i BiH tek dolaze

Podvukao je kako želi da Bosna i Hercegovina i Turkiye nastave saradnju još intenzivnije

BiH 07.06.2023, 11:38 08.06.2023, 14:30
Bećirović: Najbolji dani saradnje između Turkiye i BiH tek dolaze
© AA

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović, koji je boravio u Ankari povodom inauguracije turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, u intervjuu za Anadoliju izjavio je kako Bosna i Hercegovina i Turkiye imaju veoma dobre i prijateljske odnose, te kako vjeruje da najbolji dani saradnje između dvije države tek dolaze. 

- Bosna i Hercegovina i Turska imaju dobre, izrazito prijateljske odnose i kao član Predsjedništva želim da naše dobre i prijateljske odnose u narednom periodu dodatno ojačamo. Naša bilateralna saradnja je jako dobra, imamo posjete najviših državnih zvaničnika relativno često, kazao je Bećirović, napominjući da i sam u Turkiye boravi drugi put u nekoliko mjeseci.

Podvukao je kako želi da Bosna i Hercegovina i Turkiye nastave saradnju još intenzivnije. 

- Moram reći da je ohrabrujuće da jača i naša ekonomska saradnja. U tom smislu ukupna vanjsko-trgovinska razmjena između Turske i Bosne i Hercegovine raste. Mi u Bosni i Hercegovini smo posebno zainteresirani za dolazak turskih investicija u našu zemlju. U tom pogledu, želimo stvoriti puno bolju političku, pravnu i ekonomsku klimu u BiH kako bi tih investicija bilo što više, poručio je Bećirović.

Zahvalio je predsjedniku Republike Turkiye i turskom narodu na velikoj pomoći BiH u prethodnim godinama i decenijama. Kako je rekao, puno je razvojnih projekata koje je Turkiye implementirala u BiH, puno je pomoći u obnovi vjerskih objekata u BiH. Dodao je kako je Bosna i Hercegovina također svojim kapacitetima pokazala veliku solidarnost s turskim narodom nakon nedavnih razornih zemljotresa u Turkiye.

- Želim da jačamo i institucionalne odnose između naše dvije države. U tom smislu jako je važno da u kratkom periodu potpišemo još nekoliko važnih ugovora između BiH i Turske, kazao je Bećirović.

Član Predsjedništva BiH osvrnuo se i na saradnju u oblasti odbrane. 

- Turska je članica NATO saveza, jedna od najmoćnijih članica NATO saveza, naš strateški vojno-politički cilj je ulazak u NATO savez i u tom smislu podrška Turske BiH je od izuzetnog značaja. U Turskoj se školuje blizu 150 pripadnika Oruažnih snaga Bosne i Hercegovine. Imali smo ogromnu pomoć Turske našim Oružanim snagama BiH i zainteresirani smo da tu saradnju maksimalno intenziviramo u narednom periodu, poručio je Bećirović.

Dodao je kako je poseban most saradnje između dvije države i dijaspora, odnosno milioni ljudi porijeklom iz Bosne i Hercegovine i Sandžaka koji žive u Turkiye.

- Oni su dodatna spona između naše dvije zemlje, rekao je Bećirović.

Na pitanje novinara Anadolije kakva su njegova očekivanja nakon izbora održanih u Turkiye, Bećirović je odgovorio: " Mi želimo nastaviti dobre odnose, želimo dobru saradnju, želimo da Predsjedništvo BiH nastavi dobru saradnju sa predsjednikom Republike Turske, da Velika narodna skupština Turske dobro sarađuje s Parlamentarnom skupštinom BiH, da dvije vlade unaprijede svoje odnose, i u tom smislu naši zajednički ciljevi jesu jačanje ekonomske saradnje, nastavak dobre političke saradnje, podrška Turske NATO putu BiH i euroatlanskim integracijama i razvijanje najboljih mogućih prijateljskih odnosa između naše dvije države. Mislim da najbolji dani saradnje između Republike Turske i Bosne i Hercegovine tek dolaze".

komentari (0)