Bećirović: Nema opravdanja za ubijanje nedužnih civila u Gazi

Zaustavljanje rata, postizanje pravednog mira i uspostavljanje dvije države - Izraela i Palestine, jedino je dugoročno rješenje, kazao je Denis Bećirović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine

BiH 18.10.2023, 15:07
Bećirović: Nema opravdanja za ubijanje nedužnih civila u Gazi
© AA

Denis Bećirović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, danas se oglasio povodom sinoćnjeg bombardovanja baptističke bolnice Al-Ahli u Gazi, u kojem je poginulo stotine palestinskih civila, prenosi Anadolu.

“Polazeći od ocjena i stavova koje sam javno saopćio 8. oktobra 2023, još jednom najoštrije osuđujem ubijanje nedužnih civila. Ne postoje više i manje vrijedni ljudski životi. Svako onaj ko ubije jednog nevinog čovjeka je zločinac“, naglasio je Bećirović te nastavio:

“Nedvosmisleno osuđujem brutalni napad na Al-Ahli Arabi Baptist bolnicu u Gazi u kojem su ubijeni nevini palestinski civili, među kojima je i veliki broj djece i žena. Napadi na bolnice, koje predstavljaju simbol nesebične pomoći ljudima, su napadi na humanost. Zaštita medicinskog osoblja, medicinskih ustanova, pružanje medicinske pomoći ranjenicima i bolesnicima, zagarantovani su međunarodnim humanitarnim pravom. Izražavam svoje duboko saučešće sa porodicama žrtava ovog užasnog napada, kao i sa porodicama žrtava u svim prethodnim napadima. Ubijanje nedužnih civila, nasilje i odvratni terorizam su neprihvatljivi za Bosnu i Hercegovinu.“

Bećirović je dodao da se u Bosni i Hercegovini ne smije promovirati mržnja i osveta, već kultura dijaloga i tolerancije, kao i politika mirnog rješavanja sporova.

“Naša država će nastaviti graditi poziciju aktivnog, principijelnog i kredibilnog subjekta na međunarodnom planu. U interesu je cijelog čovječanstva hitno zaustavljanje prolijevanja nedužne krvi i okončanje sukoba na Bliskom istoku. Civilizirani ljudi iskreno saosjećaju sa porodicama žrtava, bez obzira na njihovu vjersku, etničku ili neku drugu pripadnost. Zaustavljanje rata, postizanje pravednog mira i uspostavljanje dvije države - Izraela i Palestine, jedino je dugoročno rješenje“, poručio je Bećirović.

komentari (0)