Bećirović podržao odluku Schmidta: Tehničkim izmjenama vraća se izborni integritet

Bećirović je istakao da je Bosna i Hercegovina "demokratska država koja funkcionira u skladu sa zakonom i na osnovu slobodnih i demokratskih izbora, a slobodnih i demokratskih izbora ne može biti ukoliko je izborni integritet doveden u pitanje"

BiH 27.03.2024, 09:20 27.03.2024, 14:16
Bećirović podržao odluku Schmidta: Tehničkim izmjenama vraća se izborni integritet
© Predsjedništvo BiH

 Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović podržao je odluku visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta o tehničkim izmjenama Izbornog zakona.

Bećirović je istakao da je Bosna i Hercegovina "demokratska država koja funkcionira u skladu sa zakonom i na osnovu slobodnih i demokratskih izbora, a slobodnih i demokratskih izbora ne može biti ukoliko je izborni integritet doveden u pitanje".

"Odluke visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini rezultat su njegovih ovlaštenja proizašlih iz Dejtonskog mirovnog sporazuma. Christian Schmidt, kao legitimni visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, ima ovlasti da intervenira u političkim procesima u Bosni i Hercegovini kako bi osigurao provedbu Dejtonskog sporazuma. U Dejtonskom sporazumu je, između ostalog, navedeno da se demokratskim organima vlasti i pravičnim procedurama najbolje stvaraju miroljubivi odnosi unutar pluralističkog društva", dodao je Bećirović.

Dodao je da je izborni integritet ključni koncept u demokratskom izbornom procesu i ima veliki značaj za stabilnost, transparentnost i legitimnost izbora, prenosi AA. 

"Izbornim integritetom se osigurava legitimitet izabranih zvaničnika. Zahvaljujući integritetu izbornog procesa građani su sigurni da je izbor nosioca vlasti utemeljen na njihovoj volji, a ne na volji brojača glasova", istakao je.

Bećirović smatra da su tehničke izmjene bile neophodne i prijeko potrebne u bosanskohercegovačkom društvu.

"Stoga izražavam žaljenje što se izmjene i dopune Izbornog zakona nisu usvojile i ranije, unutar najvišeg zakonodavnog organa vlasti - Parlamentarne skupštine BiH. U svakom slučaju, tehničkim izmjenama vraća se izborni integritet, što u konačnici rezultira povjerenjem građana u cjelokupni demokratski proces. Izmjene koje rezultiraju uvjerenjem građana da su izbori pošteni i slobodni od manipulacija, istovremeno održavaju vitalnost demokratije u Bosni i Hercegovini i osiguravaju da izborni rezultati odražavaju volju građana. Građani Bosne i Hercegovine, zaslužuju da se izbor vlasti vrši u skladu s dugoročnim ustavnim načelima vladavine prava i pravne sigurnosti. Izborna pravila u Bosni i Hercegovini ne smiju odstupati od onih koji su na snazi u savremenim demokratskim državama", zaključio je Bećirović.

komentari (0)